Dnevne novosti

Ministrica Žalac u Sisku: U pripremi nova zakonska regulativa regionalnog razvoja

30.01.2017 07:25 SISAK, 27. siječnja 2017. (Hina), Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u petak je u Sisku najavila da su u tom ministarstvu krenuli osnivati radne skupine za izmjenu zakonske regulative o regionalnom razvoju kako bi se do kraja 2017. u Hrvatskom saboru mogli prihvatiti svi zakonski i podzakonski akti, a od 2018.  primjenjivati nova politika regionalnog razvoja.
Ministrica Žalac to je najavila na redovnom mjesečnom sastanku sa svim županima, regionalnim koordinatorima i direktorima županijskih razvojnih agencija te naglasila kako su sve promjene usmjerene ubrzanju postupka objave natječaja i ugovaranja sredstava, koja su Hrvatskoj na raspolaganju u EU. U 100 dana nove Vlade u Ministarstvu je ugovoreno 49 projekata iz operativnog programa konkurentnost - kohezija u vrijednosti 1,1 milijardu kuna, zatim dodatnih 220 milijuna kuna financijskih instrumenata, te iz Europskog socijalnog fonda 196 milijuna kuna.

"Župane i regionalne koordinatore obavijestili smo o natječajima koje planiramo uskoro raspisati kako bi se korisnici na vrijeme pripremili, a županije dobile ono što im pripada. U tom smo postupku partneri, a redovna komunikacija nam je važna kako bismo pronašli najbolja rješenja. Pratit ćemo sve županije kako bi znali na koji način koriste sredstva, o kojim se projektima radi i koliko su održivi", rekla je ministrica Žalac.

Najavila je kako će idućeg tjedna izaći s tablicom potpisanih ugovora za pet slavonskih županija."Slavonija time dobiva ono što i zaslužuje prema svom indeksu razvijenosti. Na razini Vlade ćemo idućih tjedana osnovati Savjet za projekt Slavonija, koji će na mjesečnoj razini pratiti projekte", rekla je ministrica Gabrijela Žalac.  Najavila je i da će to ministarstvo objaviti posebni natječaj sa 45 milijuna kuna predviđenih za male lokalne projekte socijalne i društvene infrastrukture.

"To je 2,5 puta više sredstava nego ikada ranije za postojanja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU", ustvrdila je Žalac. Sisačko-moslavačka županija ove godine ugovara 100 milijuna kuna Ministrica Žalac se uoči sastanka s hrvatskim županima sastala i s gradonačelnicima i načelnicima s područja Sisačko-moslavačke županije, kako bi ih upoznala sa svim mogućnostima korištenja sredstava za regionalni razvoj.

Pohvalila je Sisačko-moslavačku županiju, koja je prema ocjeni Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU ugovorila najviše sredstava iz fondova EU. Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je najavio kako će se već potkraj veljače početi ostvarivati projekt izgradnje središnjeg bolničkog paviljona s hitnim prijemom i dnevnom bolnicom, najveći županijski projekt u ovoj godini, vrijedan 70 milijuna kuna.

Ove će godine, kako je rekao, u županiji biti potpisanih ugovora u ukupnoj vrijednosti 100 milijuna kuna. Pritom će županijska razvojna agencija SIMORA, svim investitorima pomoći pri aplikacijama za fondove EU.