Dnevne novosti

Konferencija: Modernizirati zakonodavstvo o zaštiti osobnih podataka

27.01.2017 07:20 ZAGREB, 26. siječnja 2017. (Hina), Modernizacija zakonodavstva o zaštiti osobnih podataka te veće ovlasti i nove odgovornosti tema su konferencije koja se, u organizaciji Agencije za zaštitu osobnih podataka održava u četvrtak u Hrvatskom saboru, u povodu Europskog dana zaštite osobnih podataka.

"Cilj konferencije je da se na jedinstven način ponude informacije o zakonodavnom okviru u zaštiti osobnih podataka koji će se početi primjenjivati od svibnja iduće godine", izvijestio je ravnatelj Agencije Anto Rajkovača. U sklopu konferencije predstavlja se i novi zakonodavni okvir za zaštitu osobnih podataka – Uredba Europskog parlamenta i Vijeća koja će se u svim državama članicama primjenjivati od 25. svibnja iduće godine s ciljem pružanja kontrole građanima nad njihovim osobnim podacima te stvaranje visoke i ujednačene razine zaštite podataka.

"Novi zakonodavni okvir jamči temeljna prava građana na zaštitu njihovih podataka", rekla je Mirela Rašić iz predstavništva EK u Hrvatskoj. Povećavaju se, pojasnila je, postojeća prava građana te se daje veći nadzor i stvarna kontrola nad osobnim podacima, lakši pristup podacima, 'pravo na zaborav' kada ispitanik više ne želi da se njegovi osobni podaci obrađuju, no uz uvjet da ne postoje zakoniti razlozi za njihovo zadržavanje. Pravo je, kako je rečeno, znati koliko se dugo osobni podaci čuvaju, ali i traženje ispravke, brisanja ili podnošenja pritužbi čime se želi postići lakši prijenos osobnih podataka ukoliko korisnik želi promijeniti davatelja usluge.

Djeca su prepoznata kao posebno ranjiva skupina te će moći koristiti određene internetske usluge za koje je potrebno dati podatke isključivo uz odobrenje roditelja. Govoreći o unapređenju u području zaštite osobnih podataka, načelnica Službe za međunarodnu suradnju, EU i pravne poslove Agencije za zaštitu osobnih podataka Sanja Silaj Zeman je rekla kako se ono odnosi na zaštitu ispitanika.

"Ispitanici i fizičke osobe imaju veća prava što znači da pravne osobe - voditelji i izvršitelji obrade, imaju veće dužnosti u tome da im se omogući ostvarivanje njihovih prava, a sa stajališta neovisnih nadzornih tijela kao što je Agencija to znači veće ovlasti i odgovornosti. Nikola Protrka s Visoke policijske škole u Zagrebu upozorio je kako se nečiji osobni podaci mogu iskoristiti za kriminalne aktivnosti.

Zlouporabom na webu podaci se otuđe i prodaju te se uvijek nađe kupac tih podataka i ne možemo znati jesu li oni ukradeni ili kupljeni dok ih druga strana ne zloupotrijebi, kazao je Protrka. Konferencija je ponajprije namijenjena onima koji u poslovnom i osobnom okružju sudjeluju u obradi i prikupljanju osobnih podataka.