Dnevne novosti

Novo tromjesečno produljenje kontrola na unutarnjim granicama Schengena

26.01.2017 07:25 BRUXELLES, 25. siječnja 2017. (Hina), Europska komisija je u srijedu preporučila novo tromjesečno produljenje kontrola na unutarnjim granicama Schengena koje se provode u pet zemalja od 2015. zbog masovnog priljeva migranata.

Njemačka, Austrija, Danska, Švedska te Norveška, koja nije članica EU-a, ali je u schengenskom prostoru, dobile su odobrenje da još tri mjeseca mogu provoditi sustavne kontrole na svojim granicama, a preporuku Komisije trebaju još formalno usvojiti zemlje članice. Komisija navodi da se odobrene kontrole moraju striktno pridržavati uvjeta i biti ciljane i ograničene u mjeri u kojoj je to potrebno u pogledu učestalosti kontrola, mjesta na kojima se provode i njihova trajanja.  

Slovenija je izrazila zabrinutost zbog toga što Austrija produljuje kontrole na njihovoj međusobnoj granici, a povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos je poručio da "potpuno razumije" tu zabrinutost te da je riječ o samo tri mjeseca prije povratka na redovno stanje. Komisija je početkom svibnja prošle godine preporučila Vijeću EU-a za pet zemalja članica iznimno produljenje na razdoblje od šest mjeseci kontrola na unutarnjim granicama schengenskog prostora.

To iznimno derogiranje schengenskih pravila o slobodnom kretanju osoba odnosi se na Austriju i njezinu granicu s Mađarskom i Slovenijom, na Njemačku na granici s Austrijom, Dansku u njezinim trajektnim lukama za brodove koji pristižu iz Njemačke i na njezinoj kopnenoj granici s Njemačkom, na Švedsku i njezine luke na jugu i zapadu zemlje te Norvešku i njezine luke za trajekte iz Danske, Njemačke i Švedske.  

U studenome je to produljeno na još tri mjeseca, a sada se opet produljuje što znači da se EU sve više udaljava od prije zadanog cilja da se normalno funkcioniranje Schengena upostavi do kraja 2016.(Hina) xsv ysl