Dnevne novosti

Izmjene Prostornog i Generalnog urbanističkog plana; javna rasprava od 27. do 31. siječnja

25.01.2017 07:25 RIJEKA, 24. siječnja 2017. (Hina), Na kolegiju riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela u utorak su prihvaćeni nacrti prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Rijeke i upućeni su u javnu raspravu, koja će trajati od 27. do 31. siječnja.
Izmjenama se, kako je obrazloženo, međšu ostalim nastoje omogućiti ulaganja i daljnji razvoj grada,Izmjene i dopune Prostornog plana donose se zbog izmjene dijelova željezničke infrastrukture; radi priključenja nekih građevinskih područja za sportsko-rekreacijsku i ugostiteljsko-turističku namjenu unutar zaštićenog obalnog područja mora građevinskom području naselja, te utvrđivanja uvjeta za gradnju na tim područjima.

Plan se usklađuje s odredbama Zakona o prostornom uređenju, s Prostornim planom Primorsko-goranske županije i određivanja smjernica gradnje višestambenih građevina. Izmjene se rade i zbog određivanja lokacija, uvjeta smještaja i gradnje građevina za gospodarenje otpadom i drugih razloga i dr.

Nakon Prostornog plana, Generalnim urbanističkim planom određuje se namjena prostora unutar određenog građevinskog područja, pa se stoga izmjene oba plana rade istodobno.Javna rasprava, u kojoj su predviđen javni uvid i javna izlaganja s obrazloženjem izmjena planova,  bit će održana od 27. do 31. siječnja.