Dnevne novosti

Slovenija protiv novog produženja mjera nadzora unutarnjih granica Schengena

25.01.2017 07:15 LJUBLJANA, 24. siječnja 2017. (Hina), Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar navela je u pismu europskom povjereniku za migracije i unutarnje poslove Dimitrisu Avramopoulosu da ne postoje razlozi za novo produžavanje mjera pojačanog nadzora granice Slovenije i Austrije zbog migranata, ocijenivši da bi to bila politička odluka bez utemeljenja, piše u utorak mariborski list "Večer".
"Schengenski prostor s pravom slobodnog kretanja bez unutarnjih granica jedno je od glavnih postignuća Europske unije, posebno za Sloveniju, zbog njene otvorenosti i geografskog položaja", navela je u pismu slovenska ministrica, dodavši da bi novo tromjesečno produžavanje unutarnjih kontrola sredinom veljače, o čemu se govori,  moglo dovesti do "degradacije" Schengena i Europske unije.

Prema riječima slovenske ministrice, Austrija je u cijeloj prošloj godini u Sloveniju vratila samo 76 ilegalnih migranata, što znači da migracijski dotok ne predstavlja stvarnu prijetnju za Schengen pa bi zato novo produžavanje pojačanog nadzora unutarnjih granica bilo neopravdano i politički motivirano. "Schengen je na velikom iskušenju, a od naših je budućih koraka ovisno hoće li ta iskušenja uspješno izdržati", navela je u pismu slovenska ministrica.

Nastavak te i sličnih mjera, po njenim riječima, vodi u Europu "dviju brzina", a austrijska pojačana kontrola, posebno kod tunela Karavanke, najvećeg priijelaza između Slovenije i Austrije, već ugrožava pravo na slobodno kretanje ljudi i roba i stvara veliku gospodarsku štetu jer pred tunelom svaki dan nastaju kilometarske kolone vozila.

O produženju mjera unutarnje kontrole granica u Schengenskom prostoru, na prijedlog zemalja članica i Europske komisije, odlučuju sve članice Europske unije. Privremeni nadzor unutarnjih granica u Schengenu prvi je put uveden u jesen 2015. godine zbog migracijske krize, kad su ga uvele Njemačka, Austrija, Švedska, Danska i Njemačka.