Dnevne novosti

Glavašević u Saboru opet prozvao Ministarstvo obrazovanja

20.01.2017 07:30 ZAGREB, 19. siječnja 2017. (Hina), Saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević 'iskoristio' je u četvrtak raspravu o izmjenama dvaju obrazovnih zakona kako bi opetovano prozvao Ministarstvo znanosti i obrazovanja i njegovo čelništvo.
Dozvolili ste da ubiju Kurikularnu reformu, imate na čelu osobu koja je dokazani plagijator, dozvolili ste da se porezna reforma prelomi preko leđa studenata, šutili ste kada Vlada u maniri pijanog milijardera ..., rekao je Glavašević predstavniku Ministarstva u raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama po kojima se briše odredba koja propisuje da ravnatelji škola moraju imati licence za rad, te da je rok za to 1. siječnja 2017. godine.

"To se radi s obzirom da do danas nisu stvorene osnovne pretpostavke za licenciranje ravnatelja", objasnio je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak. No, naglasio je da obveza licenciranja i dalje ostaje na snazi, da ravnatelji škola koji su se 1. siječnja 2017. zatekli na dužnosti nastavljaju ih obnašati do isteka mandata, a u školama u kojima mandat ravnateljima istječe prije stupanja na snagu predloženih zakona, predlaže se primjena instituta vršitelja dužnosti ravnatelja.

Uz to, predloženim izmjenama, definiran se i načina stjecanja prava na pomoćnika u nastavi ili stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju.Bivši SDP-ovac, danas nezavisni Tomislav Žagar, slaže se s prolongiranjem obveze o licenciranju, ne i da "postoji licenca koju izdaje HDZ", a što je, kaže, slučaj u njegovoj županiji.

"Ni čistačica u školi ne može biti ako nije u HDZ-u. Ovo je politički odabir i tome treba stati na kraj", poručio je zastupnik.Hrvatski sabor u četvrtak je rad nastavio bez, uobičajenih zahtjeva za stankom, nakon kojih zastupnici, mimo dnevnog reda, govore o temama koje drže aktualnima.