Dnevne novosti

Nakon napada u Berlinu pooštravaju se njemački sigurnosni zakoni

11.01.2017 07:10 BERLIN, 10. siječnja 2017. (Hina/AFP), Njemačka vlada je u utorak najavila pooštravanje sigurnosnih mjera protiv osoba ocijenjenih opasnima, nakon džihadističkog napada u prosincu u Berlinu, među kojima su obvezno nošenje elektroničke narukvice ili ubrzano izbacivanje tražitelja azila kojima su molbe odbijene.
Berlin je također potvrdio da želi izvršiti pritisak na zemlje koje odbijaju preuzeti kandidate kojima je odbijena molba za azil,  tako da im smanji ili ukine pomoć za razvoj, rekli su ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere i ministar pravosuđa Heiko Maas na konferenciji za novinare u Berlinu. "Želimo poduzeti sve kako se Amrijev slučaj ne bi ponovio", rekao je Maas, dok su propusti u slučaju mladog Tunišanina Anisa Amrija, napadača kamionom s Božićnog sajma u prosincu, izazvali rasprave u Njemačkoj.

"Uz te mjere i sigurnosne zakone koji se pripremaju, želimo povisiti razinu sigurnosti i poslati jaki znak našim državljanima", rekao je de Maiziere.Nošenje elektroničke narukvice bi moglo biti određeno brojnim osobama koje su ocijenjene potencijalno opasnima, posebice onima koji izalaze iz zatvora nakon presuda za terorizam. Određivanje pritvora će biti jednostavnije dok čekaju izbacivanje iz zemlje, za strance koji su ocijenjeni opasnima za nacionalnu sigurnost ili čija je molba za azil odbijena.

Onima kojima je odbijena molbe za azil, a njihove domovine ih odbiju primiti u roku o tri mjeseca, bit će određen pritvor.Tuniškom napadaču 19. prosinca na Božićnom sajmu, kada je ubijeno 12 osoba, već je u lipnju 2016. odbijena molba za azil. Njemačke vlasti ga nisu mogle izbaciti jer je Tunis dugo osporavao da je Amri njihov državljanin.

Tražitelji azila koji koriste više identiteta za registriranje će biti kažnjeni i bit će obvezni boraviti na strogo ograničenom području. Anis Amri je koristio 14 različiti identiteta tijekom boravka u Njemačkoj od ljeta 2015. kako bi primao različite socijalne pomoći i za prikrivanje tragova dok ga je pratila obavještajna služba.Prema podacima njemačkih objavještajnih služba, 548 islamista koji žive ili su živjeli u Njemačkoj danas predstavljaju prijetnju za sigurnost.