Dnevne novosti

Podignuta optužnica protiv bivšeg dekana šibenskog veleučilišta Marka Radačića

04.01.2017 07:10 ŠIBENIK, 3. siječnja 2017. (Hina), Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je optužnicu protiv Marka Radačića (74), bivšeg dekana Veleučilišta u Šibeniku, zbog više zlouporaba položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.
Tužiteljstvo Radišića tereti da je od lipnja 2008. do studenog 2012. kao dekan šibenskog veleučilišta donio odluku da se petorici njegovih djelatnika isplate dodaci na plaću protivno uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti u javnim službama. Odredio im je veći koeficijent od onog kojim im je nadležno ministarstvo obračunavalo i isplaćivalo plaću i to s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi, priopćilo je Državno odvjetništvo.

Na taj način, djelatnicima su isplaćeni dodaci i pribavljena "imovinska korist" od preko 535 tisuća kuna, čime je Veleučilištu prouzročena šteta u iznosu od 754.880 kuna.Terete ga i da je od ožujka 2008. do srpnja 2010. protivno pravilniku Veleučilišta donio odluku o isplati dodataka na plaću sebi i još 21 osobi i tako oštetio fakultet za oko 160 tisuća kuna.

S ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi donio je odluku da im se isplate dodaci na plaću u visini većoj od 20 posto do koje se može uvećati osnovica za obračun plaće zaposlenika učilišta, piše u optužnici.Radačića terete i da je od neutvrđenog dana u veljači 2009. godine do neutvrđenog dana u srpnju 2012. kao dekan oštetio Veleučilište nizom drugih kaznenih djela.

U nalozima za službena putovanja učilišta navodno je neistinito navodio da je bio na službenim putovanjima za potrebe veleučilišta, znajući da to nije istina. Na osnovu toga su mu obračunavane i neosnovano isplaćivane dnevnice čime si je pribavio imovinsku korist u vidu neosnovano isplaćenih dnevnica vrijednih 1.360 kuna, troškovima za natočeno gorivo u službeni automobil kojeg koristio na tim putovanjima vrijednima 951 kuna i troškovima plaćanja cestarine za taj automobil u iznosu od 852 kune, što je platilo Veleučilište u Šibeniku.

Podsjetimo, šibenska krim policija podigla je protiv Radačića kaznenu prijavu u siječnju prošle godine zbog, kako su naveli u prijavi, više kaznenih djela kojima je oštetio Veleučilište u Šibeniku za oko 1,6 milijuna kuna.