Dnevne novosti

U Hrvatskom saboru napokon uređena Novinarska soba

27.12.2016 07:10 ZAGREB, 26. prosinca 2016. (Hina), Saborski izvjestitelji u novoj će parlamentarnoj sezoni imati primjerenije uvjete za rad, tri prostorije koje koriste u prizemlju glavne zgrade Hrvatskog sabora uređene su i opremelje novim namještajem.
Redovita stanka u zasjedanju Sabora iskorištena je kako bi se novinarska soba koja nosi ime Marije Jurić Zagorke, prve profesionalne novinarke i  najčitanije hrvatske književnice, oličila, a stari dotrajali namještaj zamjenio novim, prikladnijim za cjelodnevni rad brojnih novinara. Na uređenje je potrošeno ukupno 50-tak tisuća kuna, na ličenje 17.700 kuna, a na nabavku novog, već postavljenog namještaja, radnih stolova i stolaca, 35. 725 kune, odgovorili su saborske Službe za medije.   

U proteklih 25 godina, saborski su novinari više puta preseljavani unutar glavne zgrade Hrvatskog sabora, od prizemlja do drugog kata, da bi unatrag desetak godina dobili sobu, odnosno tri prostorije u prizemlju zgrade prozorima okrenute na Trg svetog Marka i Ulicu 29. listopada 1918. godine.  

Novinarska soba posljednji je put ozbiljnije uređivana prije 10-tak godina kada su zamijenjeni parketi, dio prozora zbog dotrajalosti je zamijenjen potkraj 7. saziva Sabora (2011.-2015.) kada je soba i posljednji put oličena. Stari, s raznih strana skupljen i neadekvatan namještaj, kroz to se razdoblje dodatno 'potrošio', baš kao i boja na zidovima. 

Pozive saborskih novinara da im se omoguće primjereniji radni uvjeti, poslušao je aktualni predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov. Kratko nakon što je izabran za predsjednika, došao je u novinarsku sobu, vidio uvjete u kojima novinari rade, te im obećao pomoći, što je vrlo brzo i ispunio.