Dnevne novosti

Ćorić najavio potpisivanje izmjena KU-a za državne službenike i namještenike

23.12.2016 07:25 ZAGREB, 22. prosinca 2016. (Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade da bi u petak trebale biti potpisane izmjene Kolektivnog ugovora (KU) za državne službenike i namještenike i izmjene Sporazuma o osnovici za plaće.
Vlada je na sjednici donijela odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna KU-a za državne službenike i namještenike i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade, te zaključkom prihvatila izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i izmjene i dopune Sporazuma o osnovici za plaće u državnim službama.

Vlada i sindikati državnih službi postigli su u srijedu dogovor o porastu osnovice za plaće za šest posto, što će biti isplaćeno u tri navrata po dva posto, odnosno u siječnju, kolovozu i studenome, a božićnica u iznosu od 1250 kuna bit će isplaćena do kraja ove godine."Ovim razgovorima vodili smo se željom da se u 2017. povećaju plaće državnih službenika i namještenika i možemo biti zadovoljni činjenicom da ćemo, u skladu s dogovorima koje smo postigli, plaće državnih službenika i namještenika povećati u tri faze.

Prva će biti 1. siječnja, druga 1. kolovoza i treća 1. studenoga", istaknuo je Ćorić napominjući kako je i druga strana izrazila zadovoljstvo takvim dogovorom.Premijer Andrej Plenković čestitao je ministrima koji su sudjelovali u razgovorima i istaknuo kako su oni poticajni za nastavak razgovora sa sindikatima javnih službi. 

"Nastavit ćemo pregovore u dobroj vjeri tražeći rješenja koja su financijski održiva u kontekstu planiranih proračunskih sredstava", kazao je Plenković. Sa sindikatima javnih službi dogovor nije postignut zbog nesuglasica oko isplate duga za 2016. godinu i mogućeg usklađivanja s rastom plaća u gospodarstvu, tako da će se pregovori nastaviti u siječnju, nakon što se imenuju novi pregovarački odbori.