Dnevne novosti

Klub IDS-PGS-RI u saborsku proceduru upućuje zakon o Gorskom kotaru

21.12.2016 07:20 RIJEKA, 20. prosinca 2016. (Hina), Predsjednik Primorsko-goranskog saveza (PGS) Darijo Vasilić u utorak je najavio da će saborski Klub zastupnika IDS-PGS-RI u drugoj polovici siječnja u saborsku proceduru uputiti prijedlog Zakona o Gorskom kotaru, kojim bi se utvrdio poseban status tog kraja.

"Dobri izborni rezultati na državnoj razini ovog regionalnog bloka otvaraju put nizu zajedničkih kampanja i nastupa u sljedećim izbornim ciklusima, prije svega na regionalnim izborima u svibnju 2017. godine", rekao je Vasilić na konferenciji za novinare u Rijeci. Najavio je kako će Klub razgovarati i s drugim političkim opcijama lijevog političkog usmjerenja o mogućoj izbornoj suradnji. 

Na novinarsko pitanje s kojom opcijom bi taj blok triju regionalnih stranaka koalirao u Rijeci i dao potporu kandidatima za izvršne funkcije, odgovorio je da su otvoreni pregovori sa SDP-om i HNS-om, a nakon njihova završetka znat će se hoće li nastupati zajedno ili će regionalni blok izaći na izbore sam i imati svoga kandidata za gradonačelnika. 

Politički tajnik PGS-a Franjo Butorac rekao je da je Hrvatska danas suočena s izrazito snažnim, ideološki konzervativnim i ksenofobičnim pritiskom, što je štetno za turizam i dojam o Hrvatskoj kao izrazito receptivnoj zemlji. "Pokušaji izjednačavanja svih totalitarnih režima te njihovih simbola nanose štetu zemlji na međunarodnoj razini, a na tome inzistiraju predsjednica Republike Hrvatske, premijer i neki ministri" poručio je.