Dnevne novosti

Splitsko Gradsko vijeće: liberalizacija taxi tržišta mora se regulirati zakonom

21.12.2016 07:35 SPLIT, 20. prosinca 2016. (Hina), Splitsko Gradsko vijeće je u utorak prihvatilo zaključak  kojim  se podupire stajlište Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da za liberalizaciju taxi tržišta  treba donijeti zakonsku regulativu, te zaključak da se zahtjev tvrtke Cammeo da Gradsko vijeće donese odluku o liberalizaciji taxi tržišta u Splitu tretira kao informacija.
Gradsko je vijeće odlučilo da se formira povjerenstvo koje će za neku od narednih sjednica Vijeća razmotriti sve prijedloge koji budu stigli u vezi liberalizacije taxi tržišta u Splitu.Te zaključke je u javnom glasovanju poduprlo 20 vijećnika, dva su bila protiv, a 4 suzdržana. Prijedlog autotaxi tvrtke Cammeo da se legalizira taxi tržište u Splitu uvršten je na dnevni red splitskog Gradskog vijeća na temelju poptisa 16 vijećnika, a na poticaj tvrtke Cammeo.

Predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković je istaknuo kako Vijeće neće donositi nikakvu odluku u vezi zahtjeva tvrtke Cammeo, nego se takav zahtjev može tretirati kao inforamcija, odnosno kao mišljenje tvrtke. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar je istaknuo kako ni on ni gradske stručne službe ne mogu prihvatiti odgovornost za bilo kakvu odluku o liberalizaciju taxi tržišta u gradu jer to nije u skladu sa stajalištem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 

"Ministarstvo je donijelo zaključak da su ilegalna dva prijevoznika i zaustavili ih. Predlažem da se točka povuče i pustimo da Ministarstvo donese zakon," kazao je Baldasar prije glasanja. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg  Butković nedavno je izjavio kako prijevoznička tvrtka Cammeo u Splitu, ali i platforma Uber na području cijele Hrvatske posluju nelegalno jer ne posjeduju dozvole za auto-taksi prijevoz predviđene Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu. Uprava tvrke  Cammeo je nakon toga odlučila privremeno prekinuti rad u Splitu.

Današnja sjednica splitskog Gradskog vijeća nastavak je jučer započete sjednice. Gradsko vijeće u ponedjeljak nije prihvatilo proračun Grada za 2017. godinu, ukupno financijski "težak" milijardu i 30 miljuna kuna, zbog čega slijedi privremeno financiranje grada, a ne donese li se takva odluka, splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara zamjenio bi povjerenik kojeg postavlja Vlada.