Dnevne novosti

Britanski Vrhovni sud odlučuje o Brexitu

06.12.2016 07:30 LONDON, 5. prosinca 2016. (Hina/AFP) - Britanski Vrhovni sud počeo je u ponedjeljak povijesno suđenje na kojem će odlučiti treba li britanski parlament dati dopuštenje vladi da počne pregovore o napuštanju Europske unije.
Prvi put u povijesti svih 11 sudaca Vrhovnog suda okupilo se na zahtjev vlade koja nastoji osporiti odluku suda niže instance da mora dobiti odobrenje zastupnika prije nego pokrene proces Brexita. Visoki sud prošli je mjesec presudio da britanska vlada sama nema izvršnu ovlast za aktivaciju članka 50 Lisabonskog ugovora, čime će formalno početi razdruživanje. Ta je odluka razljutila pobornike Brexita, a neki britanski listovi optužili su suce da ne poštuju volju građana koji su glasovali za izlazak iz EU-a na referendumu 23. lipnja.

Predsjednik Vrhovnog suda David Neuberger pozvao je na početku suđenja da se ne dolijeva ulje na vatru i osudio prijetnje tužiteljima. Poručio je da će suci odluku donijeti bez političkih predrasuda unatoč kritikama pobornika Brexita. Glasovanje u parlamentu o članku 50 moglo bi omogućiti pobornicima ostanka u EU-u da odgode ili ublaže istupanje iz Unije. Državni odvjetnik Jeremy Wright, glavni pravni savjetnik britanske vlade, iznio je vladine argumente na početku četverodnevnog saslušanja, koje se prenosi uživo na televiziji, a presuda se očekuje u siječnju. Ustvrdio je da vlada ima ustavnu ovlast nad vanjskim poslovima, uključujući pravo istupanja iz međunarodnih ugovora, po tzv. "isključivim kraljevskim povlasticama", za koje je kazao da "nisu povijesni relikt nego suvremena potreba."Tužitelji tvrde da bi britanski građani zbog toga ostali bez nekih prava koje im daje europsko pravo, a to po njihovu mišljenju može odobriti samo parlament.

Ako izgubi, očekuje se da će vlada predložiti vrlo kratak prijedlog zakona, navodno od samo tri retka teksta, koji će pokušati brzo progurati kroz parlament kako bi aktivirala članak 50.Britanska premijerka Theresa May poručila je da glasovanje parlamenta neće promijeniti njezine planove da članak 50 aktivira do kraja ožujka 2017. godine. No, oporbeni laburisti najavili su u subotu da će pokušati unijeti izmjene u vladin prijedlog zakona, kakav god on bio, što bi moglo otegnuti taj proces.Predstavnici Škotske, Walesa i Sjeverne Irske također smatraju da njihove regionalne skupštine moraju dati svoj pristanak. Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson vjeruje da će vlada pobijediti, no pravni stručnjak Michael Zander, profesor na Londonskoj školi ekonomije i politologije, smatra da to neće biti tako jer je prvotna presuda bila "jednoglasna i vrlo snažna". "Po mojem mišljenju, vlada bi mogla izgubiti 11:0", napisao je u pravnom časopisu Counsel.