Dnevne novosti

U Sabor upućen prijedlog zakona o nabavi i registraciji oružja građana

02.12.2016 07:40 PIŠTOLJ

ZAGREB, 1. prosinca 2016. (Hina), Sve privatne osobe koje žele nabaviti i registrirati oružje ubuduće će morati dokazati opravdanost svoga zahtjeva odnosno navesti konkretne prijave napada ili prijetnji koje je prijavljivala policiji, predlaže se zakonom o nabavi i registraciji oružja građana, čiji je prijedlog Vlada u četvrtak uputila u saborsku proceduru.

Prijedlogom zakona definirano je da opravdani razlog za nabavu oružja radi osobne sigurnosti ima osoba koja dokaže da je njena osobna sigurnost ugrožena ili bi mogla biti ugrožena u tolikoj mjeri da joj za njezino osiguranje treba oružje, a aktivnostima i mjerama institucija sigurnosti ili drugim mjerama se ne bi mogla osigurati dostatna zaštita.

Kao dokaz da je njena osobna sigurnost ugrožena ili bi mogla biti ugrožena u tolikoj mjeri da joj za njezino osiguranje treba oružje osoba mora navesti konkretne prijave napada ili prijetnji koje je prijavljivala policiji i koje su zabilježene u policijskim evidencijama. Novina je, uz ostalo, i da se utvrđivanje uvjeta za nabavu neće provoditi ako je podnositelj zahtjeva policajac, vojnik, pravosudni policajac i sl., odnosno svi kojima je to vezano uz obavljanje posla.

Vlada je u Sabor uputila i izmjene Zakona o policiji kojima se ponovno, radi racionalizacije troškova i potrebnih financijskih ušteda, predlaže odgoda primjene odredbi o isplati otpremnina policajcima koji odlaze mirovinu.Riječ je o odredbama kojima je propisano pravo na neto iznos otpremnine policajcima kojima prestaje služba radi stjecanja prava na invalidsku mirovinu zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, kojima služba prestaje radi stjecanja prava na starosnu mirovinu, kao i onima kojima služba prestaje radi stjecanja prava na prijevremenu starosnu mirovinu.

Primjena tih odredbi odgađa se od kada je zakon stupio na snagu, odnosno od 31. ožujka 2011. Najprije je tako njihova primjena odgođena za početak 2013. pa početak 2015. te početak 2017., a sada Vlada ponovno predlaže prolongiranje njihove primjene za još dvije godine. Izmjenama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, Banski dvori predlažu ukidanje odredbe kojom su propisana prava na dodatak na plaću dužnosnicima raspoređenim za zamjenike predsjednika sudova, odnosno zamjenike čelnika drugih pravosudnih tijela ili suce koji obavljaju poslove predsjednika odjela odnosno voditelja odjela.

Primjena te odredbe je, zbog nemogućnosti osiguranja sredstava u proračunu za ovu namjenu, od njezina donošenja 1999. odgađana već 14 puta, a i Ustavni sud je u svom Izvješću o zakonodavnoj praksi uzastopnog višegodišnjeg derogiranja priznatih prava utvrdio da takva praksa nije prihvatljiva.Vlada sada predlaže brisanje te odredbe, s time da će iznos i opseg pojedinih materijalnih prava pravosudnih dužnosnika biti na cjelovit način riješen tijekom 2017.