Dnevne novosti

Sabor 'rebalansirao' ovogodišnji državni proračun

30.11.2016 07:40 ZAGREB, 29. studenoga 2016. (Hina), Hrvatski sabor u utorak je većinom glasova izmijenio državni proračun za ovu godinu te prihvatio projekcije za 2017. i 2018. godinu. 
Od 110 nazočnih zastupnika, za rebalans proračuna izjasnio se 81 zastupnik, dva su bila suzdržana, a 27 protiv. Izmjenama državnog proračuna, proračunski prihodi povećavaju se za milijardu i pol kuna, a rashodi smanjuju za oko 700 milijuna kuna, čime proračunski manjak iznosi 5,35 milijardi ili 1,6 posto BDP-a po nacionalnoj metodologiji. 

Dobri makroekonomski trendovi pozitivno su utjecali na proračunske prihode u odnosu na prvotno planirane, pa u Vladi očekuju njihov rast za 1,5 milijardi kuna, na 116,4 milijarde kuna. Povećanju prihoda najviše su pridonijeli prihodi od poreza na dobit, trošarina te prihodi od imovine. Ovogodišnji rashodi proračuna, rebalansom se smanjuju za oko 700 milijuna kuna i iznosit će 121,7 milijardi kuna. 

Manjak državnog proračuna time bi bio 5,35 milijardi kuna ili 1,6 posto BDP-a, prema nacionalnoj metodologiji, što je za 2,1 milijarde kuna ili 0,6 postotonih bodova BDP-a manje u odnosu na prvotni plan.

Ministar Marić odbio sve oporbene amandmane  

Ministar financija Zdravko Marić odbio je sve amandmane oporbenih SDP-a, HNS-a i Živog zida kojima su, među inim, tražili da država preuzme obveze za projekte javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, da se više izdvoji za opremanje školskih knjižnica lektirnim i stručnim naslovima, da se više uloži u sanaciju klizišta, itd. Odbijanje oporbenih amandmana glasovanjem su potvrdili i zastupnici saborske većine. 

Gordan Maras (SDP) pritom je prozvao Vladu da odbija preuzeti obveze koje su već krenule, da provodi politiku koja pogoduje samo središtima gdje su najbogatiji, ne i onima gdje žive najsiromašniji. "Bio bih sretniji da smo se odrekli tableta koje nam nabavlja predsjednik Sabora, a da smo dali ljudima da imaju bolju infrastrukturu", rekao je Maras. "Imali ste priliku kroz desetljeća se odreći laptopa, pa niste. Zbog nabave tableta zastupnicima, Sabor će u idućoj godini uštedjeti 900 tisuća kuna", uzvratio je Marasu predsjednik Sabora Božo Petrov.