Dnevne novosti

Švaljek: U Gradsku upravu i Holding u sklopu masovne političke trgovine zaposleno više od sto ljudi

23.11.2016 07:15 ZAGREB, 22. studenoga 2016. (Hina), Potaknuta porukama radnika u Gradskoj upravi, Zagrebačkom holdingu i gradskim institucijama koji su joj se žalili na ignoriranje njihove stručne preporuke od strane gradskih vlasti i zapošljavanje preko veze, kandidatkinja za gradonačelnicu Sandra Švaljek poručila im je u utorak da se ne moraju bojati promjene vlasti u Gradu jer će svi koji vrijedno rade i dalje imati ista prava, te da više neće biti političke trgovine u sklopu koje je, kako je navela, u te institucije ove godine zaposleno više od stotinu ljudi.
Nije željela konkretno odgovoriti na pitanje misli li na HDZ kada govori o političkoj trgovini, rekavši da ne želi spominjati pojedinačne primjere."U zgradi Gradske uprave donose se odluke koje izravno utječu na egzistenciju na više od 25.000 zaposlenika u cijelom gradskom sustavu. Radnici nisu zadovoljni, smatraju da žive u atmosferi straha i ono što njih muči je radna atmosfera koja se kvari i narušava masovnim valom novog zapošljavanja potaknutim isključivo političkom trgovinom", kazala je Švaljek na konferenciji za novinare ispred tog gradskog tijela.

Kao povod za konferenciju navela je brojne poruke i upozorenja koje, kaže, svakodnevno dobiva od radnika koji nisu zadovoljni stanjem u Gradskoj upravi, Zagrebačkom holdingu i gradskim institucijama. Oni, kaže, smatraju da je postojeća situacija neodrživa i neizdrživa.

Švaljek im je poručila da ne moraju strahovati i bojati se promjene vlasti u Gradu. "Nakon promjene vlasti, svi oni koji vrijedno rade i imaju radna mjesta i plaće usklađene s njihovom stručnom spremom, kvalifikacijama i iskustvom i dalje će imati ista prava", kazala je.Vezano uz političku trgovinu, najavila je da više neće biti zapošljavanja po rođačkom, interesnom ili političkom kriteriju. "Članstvo u bilo kojoj stranci neće biti preporuka za zapošljavanje.

Jedini kriterij za zapošljavanje bit će profesionalna stručnost, iskustvo i poštenje", naglasila je. Švaljek je rekla da će svi morati zaraditi svoju plaću, odnosno da neće moći biti onih koji ne moraju raditi jer imaju moćno zaleđe ili zaštitnike. Upitana što misli pod time i znači li to da danas u gradskim institucijama ima onih koji ne zarađuju svoje plaće, a rade tamo, odgovorila je da takvih ima više od stotinu. "Govorimo o broju koji ove godine prelazi brojku od stotinu.

Radi se o jednom valu, masovnom zapošljavanju i političkoj trgovini", kazala je, pozvavši novinare da to istraže.Poručila je radnicima Gradske uprave i Holdinga i da više neće morati raditi pod pritiskom niti kršiti propise i procedure u svom radu i raditi protivno svojim profesionalnim uvjerenjima i savjesti.

Najavila je i zapošljavanje u sustav Zagrebačkog holdinga radnika koji rade na ugovor preko Agencije za zapošljavanje, u skladu s potrebama sustava te izjednačavanje njihovih prava s pravima svih ostalih zaposlenika.