Dnevne novosti

Manjak prostora i velik priljev zahtjevnih slučajeva najveći problemi zagrebačkog Županijskog suda

04.11.2016 07:45 SPISI 2

ZAGREB, 3. studenoga 2016. (Hina), Nedostatak prostora za suce građanskog odjela te velik priljev zahtjevnih Uskočkih kaznenih slučajeva najveći su problemi Županijskog suda u Zagrebu na koje je na danu otvorenih vrata upozorio privremeni predsjednik tog suda Dražen Jakovina.

Na zagrebačkom Županijskom sudu radi preko stotinu suca i sutkinja – 61 na građanskom i 41 na kaznenom odjelu.Nezadovoljavajući uvjeti, barem što se prostora tiče, posebno muče građanski odjel jer u jednoj prostoriji često treba raditi i četiri suca, zajedno sa savjetnicima i zapisničarima, kazao je Jakovina.

Mnogi građanski suci, zbog toga, moraju raditi od kuće, što je omogućeno i pravilnikom o radu suda, jer ih dvoje ili troje ne može u isto vrijeme, primjerice, diktirati, pojašnjava Jakovina. Dodaje kako ih i do 30 posto na sud dolazi raditi vikendima kada ima više mjesta u uredima, iz kojih su zbog pomanjkanja prostora bili prisiljeni iznijeti ormare koji sada stoje na hodnicima.

Najveći broj slučajeva građanskog odjela odnosi se na drugostupanjske predmete, odnosno rješavanje žalbi na presude općinskih sudova u građanskim stvarima, no, i u tzv. prvom stupnju bave se važnim stvarima poput prisilnog smještaja osoba s duševnim smetnjama ili zabrana štrajkova.

Građanski odjel, osim toga, ima i službu za praćenje i proučavanje sudske prakse kroz koju prolazi svaka odluka, a služba ju može i vratiti vijeću na doradu, iako ne može ulaziti u bit odluke.Kazneni odjel, s druge strane, nema problem s prostorom, ali su suci opterećeni jer ih većina, uz redovne predmete, mora rješavati i zahtjevne Uskočke slučajeve koji su uglavnom vrlo složeni. Jakovina kao primjer navodi slučaj Podravka u kojemu je spis brojao preko 50400 stranica pa je morao biti posložen u velikoj sudnici.

"Sudac je na njemu radio godinama, a sada kada treba pisati obrazloženje presude i dalje mu dolaze novi slučajevi", kaže privremeni predsjednik suda.Dodaje kako suci pritom moraju voditi računa o mnogim drugim stvarima poput rokov istražnog zatvora, ali i pravu okrivljenika da se njegov slučaj riješi u razumnom roku. Uz to, kazneni suci imaju i poslove u kojima moraju biti vrlo ažurni poput rješavanja žalbi.

Specifičnu organizaciju rada zahtjeva istražni odjel čiji suci moraju biti najažurniji te raditi u dežurstvima, dok suci za izvršenje sankcija, uz redovite obveze, moraju rješavaju i prigovore zatvorenika koji se žale na uvjete u zatvoru ili žele odslužiti kaznu u nekoj drugoj kaznionici.