Dnevne novosti

Sabor u petak o izvješću HNB-a za drugo polugodište 2015.

04.11.2016 07:30 ZAGREB, 3. studenoga 2016. (Hina), Hrvatski sabor zasjedanje u petak nastavlja raspravom o Polugodišnjoj informaciji o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike Hrvatske narodne banke (HNB), koja u izvješću navodi da se gospodarski rast nastavio u drugoj polovici 2015. godine, i to nešto izraženijom dinamikom nego u prvom polugodištu.

HNB navodi da je pritom ostvareno razmjerno veliko povećanje izvoza usluga, investicija i osobne potrošnje. Istodobno je na tržištu rada zabilježen rast broja zaposlenih i pad broja nezaposlenih osoba. Inflacija potrošačkih cijena u drugom se polugodištu smanjila, ponajprije zbog prelijevanja nižih cijena sirove nafte i prehrambenih sirovina na svjetskom tržištu na domaće cijene.

U takvim uvjetima monetarna politika HNB-a i dalje je bila usredotočena na održavanje visoke likvidnosti bankovnog sustava, uz istodobno održavanje stabilnosti tečaja kune prema euru, koja je ključan preduvjet za održavanje financijske stabilnosti u zemlji.

Krajem trećeg i u četvrtom tromjesečju 2015. središnja je banka, kako navodi, nizom povezanih mjera smirila pritiske na deviznom i novčanom tržištu do kojih je došlo zbog donošenja zakonskih izmjena kojima se regulira konverzija kredita u švicarskim francima. Razmjerno snažna fiskalna konsolidacija provodila se i u drugoj polovini godine, no dug opće države nastavio se povećavati, stoji, među ostalim, u izvješću HNB-a.