Dnevne novosti

Hrvatska i dalje najveći izvoznik u BiH, za devet mjeseci razmjena 1,33 milijarde eura

02.11.2016 07:25 SARAJEVO, 1. studenoga 2016. (Hina),  Hrvatska je i tijekom 2016. godine zadržala poziciju najvažnijeg vanjskotrgovinskog partnera Bosne i Hercegovine a u razdoblju od siječnja do kraja rujna vrijednost trgovinske razmjene između dvije zemlje dosegnula je iznos od 1,33 milijarde eura, pokazuju podaci koje je u utorak objavila Vanjskotrgovinska komora BiH.

Hrvatska je u ovom razdoblju u BiH izvezla robu u vrijednosti od 950 milijuna eura dok je izvoz iz BiH u Hrvatsku dosegnuo iznos od 381 milijun eura. U usporedbi s istim razdobljem u 2015. godini, zabilježen je porast hrvatskog izvoza u BiH za 3,2 posto a uvoza iz te zemlje za 4,06 posto.

U strukturi roba koje Hrvatska izvozi u BiH i dalje u pojedinačnim skupinama proizvoda dominiraju nafta i naftne prerađevine, čija je vrijednost bila oko 200 milijuna eura, slijedi šećer kojega je Hrvatska u BiH izvezla u vrijednosti od 37 milijuna eura, potom pivo kojega je u susjednu zemlju izvezeno za 25 milijuna eura a u gotovo identičnom iznosu vrijedio je i izvoz čokolade u BiH.

Na petom mjestu top izvoznih proizvoda je portland cement s izvozom u iznosu od 21 milijuna eura.Hrvatska je iz BiH najviše uvozila električnu energiju i to u vrijednosti od 57 milijuna eura, potom drvo u vrijednosti od 18 milijuna eura, naftna ulja, sjedala i sirovi aluminij. Nakon Hrvatske slijedi Njemačka koja je s BiH imala vanjskotrgovinsku razmjenu vrijednu oko 1,22 milijarde eura, na trećem je mjestu Srbija s 1,17 milijardi, na četvrtom Italija a na petom Slovenija.

Tržište Europske unije i dalje je najvažnije za opskrbu ali i za izvoz iz BiH pa je od ukupne vanjskotrgovinske razmjene te zemlje, koja je u prvih devet mjeseci ove godine iznosila 9,7 milijardi eura, na zemlje članice Unije otpadalo više od 70 posto.