Dnevne novosti

Sabor u petak o novčanom kažnjavanju zastupnika za nedolazak

28.10.2016 07:20 ZAGREB, 27. listopada 2016. (Hina), Hrvatski sabor u petak će raspravljati o prijedlogu da se novačano kažnjavaju zastupnici koji neopravdano izostaju iz Sabora, konkretno sa glasovanja.
 Pred Saborom će se, naime, naći dopune Zakona o pravima i dužnostima zastupnika koje je predložio Klub Mosta NL, a po kojima bi se neopravdani izostanak sa glasovanja 'kažnjavao' umanjivanjem zastupničkog paušala za oko 500 kuna, odnosno u visini tri dnevnice za službena putovanja u Hrvatskoj.

Saborski zastupnik ima pravo na paušal u mjesečnoj svoti od deset dnevnica, odnosno od oko 1.500 kuna. Spomenuta mjera trebala bi disciplinirati zastupnike i popuniti saborske klupe te pridonijeti zaštiti digniteta zastupnika i ugledu same institucije u očima građana.

Predsjednik Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov nedavno je rekao da je neprihvatljivo vidjeti prazne klupe, a da zastupnici primaju velike plaće. "Načelni je dogovor između HDZ-a i Mosta da, ukoliko zastupnici ne dolaze na posao barem na glasovanje u Sabor, da će biti kažnjeni s oduzimanjem putnih naloga. Njih će kontrolirati predsjednici Klubova zastupnika", rekao je Petrov.