Dnevne novosti

Stranka Pametno među rijetkima koji su izbore zaključili 'u plusu'

27.10.2016 07:15 ZAGREB, 26. listopada 2016. (Hina), Stranka Pametno Marijane Puljak rijetka je stranka koja je kampanju za rujanske prijevremene parlamentarne izbore zaključila s viškom na računu, u iznosu od četiri tisuće kuna, pokazuje njeno Financijsko izvješće o financiranju kampanje. 
Pametno je za izbore osigurala 264 tisuće kuna, a potrošila 260 tisuća kuna.  Manji dio prihoda, tek 25 tisuća kuna, bila su su stranačka sredstva, a preostalih 239 tisuća kuna doniralo je ukupno 263 donatora. Oko sto tisuća kuna stranci su donirale pravne osobe, 139 tisuća građani i obrti.  Najveća pojedinačna donacija, tvrtke iz Splita, iznosi 20 tisuća kuna, a stranka je primila i jednu donaciju od deset tisuća kuna. 

Sve ostale su manje donacije, većinom po par stotina kuna.  Među donatorima su i predsjednica stranke Marijana Puljak, koja je na izborni račun uplatila 2000 kuna, Sandra Švaljek s uplaćenih sto kuna, tvrtka Ciceron komunikacije koja se bavi poslovnim savjetovanjem i edukacijom u području komunikacijskih i prezentacijskih vještina, koja je donirala 3000 kuna.

U srijedu u ponoć istječe zakonski rok do kojega sve stranke, koalicije i kandidati koji su sudjelovali na parlamentarnim izborima 11. rujna moraju javno objaviti financijske izvještaje o financiranju kampanje, koji uključuju izvješća o dobivenim donacijama, izbornim troškovima i medijskom oglašavanju. Većina od 60 izbornih sudionika to je već učinila, pa je poznato da je na kampanju najviše potrošio HDZ (13,6 milijuna), potom Narodna koalicija (9,2 milijuna), pa Koalicija za premijera zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (3,7 milijuna), Most (2,2 milijuna), Jedina opcija (1,2 milijuna), dok su svi ostali sudionici pojednačno imali troškove ispod milijun kuna.