Dnevne novosti

CMS: Hrvatskoj je potreban sustav ljudske, a ne domovinske sigurnosti

25.10.2016 07:10 ZAGREB, 24. listopada 2016. (Hina),  Centar za mirovne studije (CMS) pozdravio je odluku nove Vlade da krene u izradu Strategije nacionale sigurnosti koja bi trebala detektirati prijetnje prema hrvatskim građanima i definirati odgovore na te prijetnje, no u toj udruzi drže kako je Hrvatskoj primarno potreban sustav ljudske, a ne domovinske sigurnosti.
U udruzi smatraju da je zbog dosadašnjih neuspjelih pokušaja vrijeme da ova Vlada, za razliku od niza prethodnih, uistinu napravi i provede taj važan strateški dokument. No, zbog posljednjih izjava ministra obrane Damira Krstičevića u vezi s izradom tog dokumenta, CMS je izrazio zabrinutost, navodeći da Krstičević u javni prostor uvodi, za Hrvatsku, neprimjeren koncept tzv. domovinske sigurnosti koja se u svojoj srži ne razlikuje od dosadašnjeg pristupa nacionalnoj sigurnosti.

„Samo kozmetička promjena naziva koncepta sigurnosti ne može biti dovoljna, a posebno je zabrinjavajuće da se ministar Krstičević referira na koncepte domovinske sigurnosti SAD-a i Izraela koji ni na koji način ne odgovaraju realnosti Hrvatske“, navodi CMS. Dodaje pritom kako se ministar poziva i na iskustvo Njemačke, ali da je potrebno reći javnosti da Njemačka ne razvija sustav domovinske sigurnosti već unaprjeđuje sustav civilne zaštite i ne naziva ga sustavom domovinske sigurnosti.

„Iako je u ovoj fazi javne rasprave još uvijek nejasno o čemu je riječ u tzv. novom konceptu domovinske sigurnosti, izjave ministra Krstičevića upućuju na to da će se napraviti ponovno ista greška, kao i u ranijim slučajevima kada se nisu analizirale sigurnosne prijetnje prema svim državljanima Hrvatske, već su se prijetnje apstrahirale prema apstraktnom pojmu 'domovine'“, zaključuju u CMS-u.U toj udruzi smatraju da se na taj način propušta uvidjeti i odgovoriti na temeljne prijetnje svim građanima, poput visoke nezaposlenosti i financijske zaduženosti, nepovjerenje u pravosuđe, gubljenja prava na dom, političke korupcije, rasta ekstremizma i vjerskog fundamentalizma.

Taj set prijetnji, kažu u CMS-u, neće biti prepoznat kroz sustav tzv. domovinske sigurnosti budući da se on temelji samo na fizičkim oblicima prijetnji, a zanemaruje one prijetnje koje sustavno ugrožavaju vladavinu prava i demokraciju, a što se direktno reflektira na smanjenje kvalitete života i širenje osjećaja nesigurnosti među građanima.

Sustav domovinske sigurnosti kakav se sada nameće može odgovoriti samo na dio prijetnji, a dovodi u opasnost da najveći sigurnosni izazovi budu degradirani tzv. klasičnim sigurnosnim prijetnjama, kažu u CMS-u, koji poziva Vladu da krene s uvođenjem suvremenog koncepta ljudske sigurnosti koji je, za razliku od domovinske sigurnosti, prepoznat u temeljnim dokumentima EU.

Drže da oko izrade tog dokumenta treba biti pokrenuta široka javna rasprava koja će uključivati sve relevantne aktere, kako bi taj dokument u konačnici što realnije odgovorio na sigurnosne izazove svih građana Hrvatske. CMS apelira također da nositelj radne skupine za izradu ovog dokumenta ne bude isključivo MORH – zbog realne opasnosti manjka širine vizije i sužavanja razumijevanja ugroza samo na različite oblike „fizičkih opasnosti“ za građane – već interdisciplinarno tijelo koje će činiti različita ministarstva te različiti akteri civilnog društva.