Dnevne novosti

Marić: Pripreme porezne reforme paralelno s proračunom

25.10.2016 07:45 RAČUNI

ZAGREB, 24. listopada 2016. (Hina), Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je, uoči sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima, kratko izjavio da porezna reforma sada treba proći raspravu na razini Vlade te kazao da će se implementacija njezine primjene pripremati paralelno s prijedlogom proračuna za iduću godinu.

Odgovarajući na upit novinara je li porezna reforma pri kraju, ministar financija je izjavio: "Skoro sve, ali trebamo proći raspravu na razini Vlade, premijera informirati o svemu tome, pa ćemo vidjeti".Kako je dodao, porezna reforma trebala bi biti u okviru ranije navedenih rokova. Marić se nada da će je uspjeti provesti do kraja godine, s primjenom od 1. siječnja 2017.

O tome kad će biti poznati detalji porezne reforme, naveo je da mu je to teško reći te da to ovisi o internoj raspravi na Vladi, ali se nada da će to biti tijekom ovoga tjedna.Istaknuo je da će se prijedlog proračuna za 2017. raditi paralelno s implementacijom primjene porezne reforme.

"Paralelno ćemo ga raditi s implementacijom primjene porezne reforme, najkasnije do sredine 12. mjeseca, ali mi već radimo i na projekcijama proračuna", poručio je Marić. Prošloga tjedna Marić je najavio da će prvi fokus poreznog rasterećenja biti tzv. izravno oporezivanje, prije svega u sustavu poreza na dobit i poreza na dohodak.

Paralelno s time, a na tragu pojednostavljenja poreznog sustava, za investitore i poslovnu zajednicu, najavio ke i uvođenje mjera za olakšanje njihova poslovanja, uklanjanje brojnih barijera, koje su identificirane na centralnoj i lokalnoj razini.Vjerojatno će neka porezna rješenja biti pozdravljena, dok neka neće, izjavio je prošloga tjedna Marić, no ocijenio je i da treba pozitivno gledati na poreznu reformu.