Dnevne novosti

Vrhovni sud odlučuje o zakonitosti dokaza u aferi Nadstrešnice

21.10.2016 07:15 ZAGREB, 20. listopada 2016. (Hina), Vrhovni sud odlučivat će o zakonitosti dokaza protiv bivšeg zagrebačkog dužnosnika Davora Jelavića te ostalih optuženika koje Uskok tereti da su grad oštetili prilikom izgradnje nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima.
Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Daniela Kustec u četvrtak je odbila zahtjev obrane da se iz spisa izdvoje dokazi koje smatraju nezakonitima, nakon čega su odvjetnici najavili žalbu višem sudu.Zahtjev za izdvajanjem dokaza obrana je prošloga tjedna potkrijepila tvrdnjom da je tijekom istrage došlo do razdvajanja i ponovnog spajanja istrage protiv petero okrivljenika, čime je, po njihovu mišljenju, došlo do zlouporabe postupka.Optužnicu u tzv. slučaju Nadstrešnice Uskok je podnio u srpnju prošle godine.

Uz Jelavića koji je kao pročelnik za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet slovio kao jedan od najbližih suradnika gradonačelnika Milana Bandića, optužnicom je obuhvaćena i njegova pomoćnica za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Vesna Lubin, direktor tvrtke "Gamont" Petar Gavrilović, nadzorni inženjer Mladen Siketić i bivši direktor "Gredelja" Antun Fabek.

Jedan od Bandićevih najbližih suradnika krajem prosinca 2013. našao se pod istragom zbog sumnje da su mimo javne nabave "Gredelju" omogućio izgradnju sanitarnih objekata na dva tramvajska okretišta u Zagrebu. I u tom su slučaju spominjani Vesna Lubin i čelnik "Gredelja", a u lipnju prošle Jelavić se, zajedno s još sedam optuženika, našao i na Uskokovoj optužnici zbog nezakonitih izmjena GUP-a i povećanja vrijednosti zemljišta kojima je privatnim tvrtkama navodno pribavljena korist veća od 68 milijuna kuna. Početak suđenja u tom slučaju zakazan je za 21. studenoga.