Dnevne novosti

Počela javna rasprava o splitskome GUP-u, zanimanje građana iznimno veliko

07.10.2016 07:22 SPLIT, 6. listopada 2016. (Hina), Dom Hrvatske vojske u Lori večeras je bio pretijesan za sve Splićane koji žele sudjelovati u javnoj raspravi o izmjenama Generalnog-urbanističkog plana (GUP), što je posljednjih dana izazvalo burne reakcije stranaka, udruga, struke te građana u pojedinim gradskim kotarevima od kojih su neki najavili i prosvjede ako se na pojedinim područjima ne izgrade zelene zone, igrališta za djecu i parkirališta koja nedostaju Splitu.

Prije početka javne rasprave ispred Doma HV-a u 16,30 sati stigla je skupina građana koja je nosila natpise "GUP uklanja sve suvišne zelene površine" i "Katastarska čestica N 1551/1 Chanel Split Ružica" te transparente na kojima je bio nacrtan hrvatski grb unutar kojega su bile poslagane opeke, a dolje je pisalo Upravni odjel za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i prirode.  

Autori izmjene GUP-a, predstavljajući plan, iživcirali su neke građane koji su ih već nakon pola sata prekinuli povicima da malo ubrzaju, nakon čega su slijedila pitanja građana.  Građane je zanimalo, primjerice, zašto se na Turskoj kuli novim izmjenama GUP-a uzima dio parka, a istodobno se na Marjanu dopušta gradnja, kako grad namjerava riješiti problem s velikim nedostatkom parkirališnih mjesta, pogotovo na području gradskog kotara Trstenika, gdje ih nedostaje 800.

 Gradski vijećnik Jakov Prkić pitao je predstavljače GUP-a imaju li njegovi autori slobodu ili rade po naputcima grada, što je izazvalo pljesak u dvorani. Primjedbe na GUP imala je i gradska vijećnica i predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak, koja je istaknula da mnoge pojedinačne točkaste izmjene zahvaćaju u zelenilo, javne i rekreacijske površine pretvarajući ih u stambeno-poslovne zone, a tako se, istaknula je, ne radi na podizanju kvalitete života građana, nego se isključivo pogoduje privatnim i partikularnim interesima.

Gradski vijećnik Hrvoje Marušić (HDZ) rekao je da će se na Trsteniku graditi sportski teren, privatna zdravstvena škola, dvije etaže garaže i nešto stanova. Predsjednik Udruge "Marjan" i vijećnik Gradskog kotara Meja Goran Jugović rekao je da će gradu poslati primjedbu jer se protive izgradnji u pojedinim zonama te da je većina vijećnika za legalizaciju kuća. 

"Ne slažemo se što su u GUP-u stavljene zone u kojima se omogućava nova gradnja na Marjanu, a istodobno ljudi koji ondje stanuju desetljećima, a neki su na Marjanu i rođeni, ne mogu legalizirati svoje kuće. Zaista mi nije jasno kako svi dokumenti nisu usklađeni prije rasprave, nego će se sve usklađivati nakon nje. Uključili su se konzervatori, puno ljudi. Ispada da smo više mi iz udruge kontaktirali službe i ministarstava nego izrađivači GUP-a. 

Nije mi jasno kojom se tehnikom crtaju ti planovi s obzirom na to da izrađivači ne izlaze na teren, pa su tako u Slatinama na kamenjaru nacrtali poljoprivredno zemljište", rekao je Jugović. Moderator današnje rasprave i savjetnik za urbanizam grada Splita Dražen Pejković  je većini građana koji su danas postavljali pitanja  autorima izmjena GUP- a  rekao da ih dostave kao pismene primjedbe pa će "ići na razmatranje". 

Predsjednik Društva arhitekata Splita (DAS) Dragan Žuvela izjavio je novinarima prije početka javne rasprave da se to društvo protivi izmjenama GUP-a jer su, nakon detaljne analize, uočili da nema nikakav strateški potencijal te da je tu riječ o točkastim pojedinačnim izmjenama koje apsolutno nisu na korist gradu ni na jedan njima prihvatljiv način. 

"Prostorni planovi služe da bi se grad razvijao u nekom odgovarajućem smjeru. Grad u svemu tome treba zaštititi, a građanima omogućiti da u njemu kvalitetnije žive. Točkastih izmjena zaista ima previše i njima građani ne dobivaju ništa, a ne dobiva ni grad. Ove izmjene GUP-a nisu korisne za grad", rekao je Žuvela. Dodao je da treba napraviti potpuno novi GUP, a ne ići u njegove izmjene, te je kako je dosadašnjem GUP-u istekao rok. 

Izmjenama GUP-a, koji je do 12. listopada u fazi javnog uvida, među ostalim je na području Turske kule na 2500 četvornih metara planirana izgradnja objekta za društvenu namjenu, zbog čega su se pobunili predstavnici Gradskog kotara Lovreta, koji tvrde kako će ondje zapravo vrlo brzo niknuti trgovački centar.

Poručili su gradskim čelnicima da su zbog toga spremni na veliki prosvjed. Građani najviše zamjeraju što GUP-om nije predviđeno više zelenih površina, mjesta za parkiranje i igrališta za djecu. Osim mnogih građanskih udruga, Društva arhitekata i  udruge "Marjan", protiv splitskoga GUP-a je i stranka Pametno, koja je pozvala građane da sudjeluju u javnoj raspravi jer grad očekuje prostorna katastrofa.  

Gradonačelnik Ivo Baldasar danas je Splićanima poručio da na Turskoj kuli neće biti trgovački centar, nego će, uz objekt za društvenu namjenu, svoje mjesto među ostalim pronaći i Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) te skauti.