Dnevne novosti

SSSH od nove Vlade očekuje donošenje cjelovite politike plaća

05.10.2016 07:40 NOVAC

ZAGREB, 4. listopada 2016. (Hina), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) od nove Vlade očekuje donošenje cjelovite politike plaća kako bi se smanjile društvene nejednakosti i siromaštvo, posebice među zaposlenima, kao i sadržajan i efikasan socijalni dijalog s jednakim uvažavanjem oba socijalna partnera, i sindikata i poslodavaca, priopćeno je u utorak iz SSSH.

Prvi autonoman potez Vlade mora biti donošenje odluke o povećanju minimalne plaće za 2017., ističu iz SSSH-a.  Podsjećaju da Zakon o minimalnoj plaći izričito navodi cilj - postupno povećanje udjela minimalne plaće u prosječnoj. U sindikatu smatraju da je nužan dogovor Vlade i socijalnih partnera o načinu i vremenu njezinoga postupnog povećanja na 50 posto prosječne plaće. 

Također, potrebno je doraditi zakonsku definiciju minimalne plaće kao osnovnu plaću, na koju se dodaju svi dodaci na koje radnik ima pravo prema Zakonu o radu i kolektivnom ugovoru, kako bi se spriječila praksa uračunavanja dodataka u iznos minimalne plaće, jer time gube svoj smisao. Od nove Vlade očekujemo i konačno iskorjenjivanje neisplate plaća, prakse posve neprimjerene 21. stoljeću i uređenoj zemlji kakvom bi Hrvatska, kao članica Europske unije, trebala biti, naglašava SSSH u poruci budućoj Vladi.  

SSSH poziva tehničkog (i budućeg) ministra financija da u Proračunu za 2017. značajno poveća sredstva za javne investicije i mjere aktivne politike zapošljavanja, vodeći se reindustrijalizacijom i punom zaposlenošću kao prioritetima. Podsjećaju da su ovogodišnja sredstva za mjere zapošljavanja potrošena već sredinom godine, zbog čega je došlo do obustave dijela mjera. To se ne smije ponoviti, upozoravaju iz SSSH. 

Proračunska sredstva moraju osigurati kontinuitet i fleksibilnost korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja. Sredstva Europske unije u tome ih ne mogu zamijeniti, već se oba izvora moraju nadopunjavati i podupirati. Nova Vlada stoga mora osigurati preraspodjelu sredstava u korist poticanja zapošljavanja kako bi stopa zaposlenosti uspješnije pratila rast BDP-a i ekonomski oporavak, stoji u poruci SSSH Vladi.