Dnevne novosti

Orepić: Depolitizacija prioritet policijskog sustava

30.09.2016 07:17 ZAGREB, 29. rujna 2016. (Hina), Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ustvrdio je u četvrtak na obilježavanju Dan policije i njenog zaštitnika Sv. Mihovila da depolitizacija treba biti poseban prioritet policijskog sustava te da mu na prvom mjestu uvijek treba biti javni interes.

"MUP uvijek mora biti u funkciji svih građana, bez iznimke. Uz javno dobro, prioriteti nam trebaju biti standardizacija ciljeva, radnih procedura, a kao poseban prioritet bih naglasio potrebu za depolitizacijom sustava", kazao je Orepić na središnjoj svečanosti na Policijskoj akademiji, objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec, dodaju u MUP-u, podsjetio je da je hrvatska policija stasala prije više od četvrt stoljeća postrojavanjem prvih redarstvenika te da je bila prva organizirana obrambena snaga u Domovinskom ratu.Prisjetio se i hrabrosti i požrtvovnosti 755 poginulih te 31 nestalog policajca te njih preko 3.600 koji i dalje osjećaju posljedice ranjavanja i stradavanja.

Izaslanstvo MUP-a na Mirogoju je prije središnje svečanosti položili vijence i zapalili svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, groba prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.