Dnevne novosti

Vlada: dva nova strateška projekta

28.09.2016 07:30 ZAGREB, 27. rujna 2016. (Hina), Tehnička vlada na sjednici u srijedu trebala bi pored ostalog odlučiti o dva nova strateška investicijska projekta te donijeti Program razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za razdoblje od 2016. do 2020. godine.
Strateški investicijski projekti trebali bi postati projekt Autokamp Punta Nova i projekt Hotel Park 5*, Rovinj. Vrijednost ukupnih troškova Autokampa Punta Nova je 139,3 milijuna kuna, a investitor je tvrtka Nova Camping. Gradit će se u Općini Povijana na Pagu i uključuje izgradnju, opremanje i pokretanje poslovanja kampa visoke kategorije (5*). Predviđa se uređenje 500 kamp parcela, 85 kamp mjesta, 4 sanitarna objekta i 250 mobilnih kućica ukupnog smještajnog kapaciteta 2.200 ljudi, uz stvaranje uvjeta za zapošljavanje 20 stalnih i do 145 sezonskih radnika kao i indirektno zapošljavanje još 40 zaposlenika u objektima koji će biti dati u najam.  Autokamp Punta Nova uključuje i ugostiteljske i trgovačke sadržaje, vodeni park, wellness, sportsku dvoranu i sportske terene.

Vrijednost projekta  "Hotel Park 5*, Rovinj" je 539 milijuna kuna, a investitor je rovinjska Maistra. Hotel će se graditi u Rovinju, a uključuje zamjenu postojeće građevine hotela Park 3* izgradnjom luksuznog turističkog objekta. Predviđa se cjelogodišnje poslovanje hotela kapaciteta 209 smještajnih jedinica, od čega 190 ekskluzivnih soba i 20 apartmana, s ukupno oko 500 ležajeva, od kojih će veliki dio imati vanjski mali privatni bazen. Novi Hotel Park će uz smještaj najviše kategorije nuditi i dodatne sadržaje kao što su Wellness i SPA centar s vanjskim i unutarnjim bazenima, kongresno-koncertnim dvoranama i sl.

Realizacijom projekta Hotel Park očekuje se otvaranje 85 novih radnih mjesta.Strukovno obrazovanje uz pomoć EU-ovih fondovaPred Vladom je i Prijedlog odluke o donošenju Programa razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za razdoblje od 2016. do 2020. godine. Donošenjem programa ostvaruju se pretpostavke za početak skidanja suspenzije sa sredstava iz europskih fondova, tj. korištenje 85 milijuna eura iz europskih socijalnih fondova za unaprjeđenje strukovnog obrazovanja. 

Planira se izrada novih sektorskih kurikuluma, jačanje učenja temeljenog na radu, unaprjeđivanje sustava osiguranja kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju kao i sustav trajnog profesionalnog razvoja nastavnika te podizanje privlačnosti strukovnog obrazovanja.Produljenje roka Kermas Istri Vlada bi za dvije godine, sa šest na osam godina, trebala produljiti rok tvrtki "Kermas Istra", poduzetnika Danka Končara, za dostavu uporabne dozvole za projekt na lokaciji Sveta Katarina - Monumenti u Puli, koji je u sklopu projekta Brijuni Riviera, za što bi do početka svibnja iduće godine trebao bi biti zaključen ugovor o koncesiji.

Bivša je Vlada u travnju 2012. godine donijela odluku kojom je Kermas Istri dana koncesija u svrhu izgradnje i korištenja luka posebne namjene - Luka nautičkog turizma - Sveta Katarina na dijelu k.o. Pula i k.o. Štinjan, te Luka 2 na dijelu k.o. Štinjan, na lokaciji projekta Brijuni Riviera - "Otok Sv. Katarina - Monumenti". Rok za dostavu uporabne dozvole za taj projekt odlukom tehničke Vlade Tihomira Oreškovića produžio bi se za dvije godine, sa šest na osam godina od donošenja odluke, a rok za zaključenje ugovora o koncesiji bio bi najkasnije do 1. svibnja 2017. godine.

To se produljenje roka obrazlaže činjenicom da je tek nakon raspisa javnog prikupljanja ponuda i odabira investitora cjelokupno područje obuhvaćeno projektom Brijuni Rivijera proglašeno kulturnim dobrom čime su za investitora stvorene dodatne neplanirane obveze. Posebnim uvjetima gradnje, koji se temelje na rješenjima Uprave za zaštitu kulturne baštine, utvrđena je obaveza izrade detaljnih konzervatorskih elaborata za svaku pojedinu zgradu koja se rekonstruira pa čak i za zgrade koje se uklanjaju, obrazlaže se u odluci, uz napomenu da su ti uvjeti građenja postali poznati tek 2. svibnja 2016. godine nakon što je Konzervatorski odjel u Puli dostavio pozitivno mišljenje na detaljne konzervatorske elaborate.

Stoga je tek tada bilo moguće predvidjeti rok za dovršetak građenja i okvirni rok dobivanja uporabne dozvole, navodi se u obrazloženju odluke kojom se precizira i obveza Kermas Istre da najkasnije do 15. travnja 2017. dostavi garanciju banke radi dobrog izvršenja posla u korist države na iznos od 15,8 milijuna kuna, odnosno 7 posto ukupne investicije koja iznosi 226,2 milijuna kuna.