Dnevne novosti

HLK zbog kršenja pravilnika o specijalizaciji traži očitovanje osam ravnatelja zdravstvenih ustanova

28.09.2016 07:35 ZAGREB, 27. rujna 2016. (Hina), Hrvatska liječnička komora (HLK) izvijestila je u utorak da je njezino Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju zatražilo očitovanje osam ravnatelja zdravstvenih ustanova, koji su prekršili odredbe važećeg Pravilnika o specijalističkom usavršavanju jer liječnicima nisu ponudili izmijenjene ugovore o specijalističkom usavršavanju.
Radi se o ravnateljima općih bolnica Bjelovar, Karlovac, Koprivnica, Požega i Pula, te ravnateljima specijalnih bolnica iz Popovače, Raba i Stubičkih Toplica. Povjerenstvo je također zatražilo očitovanje direktora Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ-a) Dražena Jurkovića zbog obavijesti da je poticao ravnatelje na neprimjenjivanje Pravilnika, navodi se u priopćenju. 

Izvršni odbor HLK-a početkom rujna donio je odluku o pokretanju disciplinskih postupaka protiv ravnatelja zdravstvenih udruga zbog kršenja Kodeksa medicinske etike i deontologije, a na temelju toga predsjednik HLK-a Trpimir Goluža podnio je zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka pred Časnim sudom HLK-a protiv devetoro liječnika.

Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju, koje provodi prethodni postupak, zaključilo je na sjednici u ponedjeljak da je Golužin zahtjev ispunio sve formalne uvjete te je od prijavljenih ravnatelja i direktora UPUZ-a zatražilo očitovanje u roku 15 dana. Nakon utvrđivanja činjenica Povjerenstvo donosi mišljenje postoji li osnovana sumnja da je prijavljeni liječnik počinio povredu Kodeksa koja mu se stavlja na teret, a ako se osnovana sumnja potvrdi predmet se proslijeđuje Časnom sudu na daljnji postupak.

Časni sud je neovisno tijelo od tri člana čiji je predsjednik profesionalni sudac Županijskog suda u Zagrebu, dok su preostala dva člana liječnici. Sud može odbaciti zahtjev kao neosnovan, izreći opomenu, ukor, javni ukor i novčanu kaznu, te privremeno ili trajno oduzeti licencu za obavljanje liječničke profesije.