Dnevne novosti

Potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekte vodoopskrbe i odvodnje

06.09.2016 07:15 ZAGREB, 5. rujna 2016. (Hina), Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda za financiranje provedbe investicijskih projekata u sustavima javne vodoopskrbe i odvodnje, u sklopu Operativnog programa "Zaštita okoliša" za razdoblje 2007. – 2013., potpisani su u ponedjeljak u Hrvatskim vodama.

Ta operacija Hrvatskih voda, nazvana još i "Male intervencije 2", odnosi se na projekte izgradnje, sanacije i rekonstrukcije sustava javne vodoopskrbe i sustava javne odvodnje, kondicioniranje vode za piće na uređajima za obradu pitke vode te nabavu opreme za sustave javne odvodnje i javne vodoopskrbe.

Maksimalni EU udio bespovratnih sredstava iznosi 85 posto odnosno ukupno gotovo 258 milijuna kuna na 29 odobrenih projekata.Glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako su potpisani ugovori za radove vrijedni gotovo 350 milijuna kuna koji će omogućiti dodatno povlačenje 39 milijuna eura do kraja godine.

Naglasio je kako je iznimno dobro održana dinamika povlačenja sredstava iz europksih fondova jer su primjerice Hrvatske vode imale na raspolaganje 199 milijuna eura za vodooposkrbu i odvodnju i smatra kako će najveći dio sredstava iskoristiti. Za ovu godinu smo si zacrtali izuzetno visok cilj - realizacija milijardu kuna europskih sredstava, koliko nije realizirano u proteklih pet  godina. 

Na tome nismo stali i već sad imamo pripremljenih projekata u vrijednosti 500 milijuna eura od kojih se 360 milijuna odnosi na EU dio i u slijedeće financijskom razdoblje ćemo ući već spremni i nadam se i nadalje ostvarivati dobre rezultate u povlačenju financijskih sredstava, rekao je Đuroković.

Zahvalio je jedinicama lokalne samouprave i tijelima državne uprave na dobroj suradnji u ostvarivanju projekata kako bi se građanima omogućio bolji standard vodoopskrbe i odvodnje.Ministar poljoprivrede Davor Romić istaknuo je kako će ostvarenje ugovorenih projekata imati veliko značenje za građane RH kojima će biti dostupnija vodoopskrba i bolje će se riješiti odvodnja kroz 29 projekata, odnosno tzv. "male intervencije 2". To će također biti značajno za angažiranje hrvatske građevinske i druge operative, kao i za zaštitu okoliša i resursa. To je samo jedna u nizu aktivnosti koje se provode u sklopu vodnog gospodarstva, Hrvatskih voda i Ministarstva  poljoprivrede, dodao je.

U cijeloj protekloj godini realizirali smo 253 milijuna kuna, a samo u srpnju ove godine pvukli 163 milijuna kuna  a u prvih sedam mjeseci više od 360 milijuna kuna. Ubrzali smo i povećali povlačanje novca iz europskih fondova kako bismo povećali dostupnost vodoopskrbe i zaštitili okoliš. Projekti koje se danas potpisuju ugovori su dio strateških ciljeva koje ćemo realizirati, najavio je ministar Romić. 

Pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Lidija Runko Lutenberger kazala je kako treba djelovati proaktivnije, ubrzati i pojednostavniti procedure i učiniti ih jeftinijima uz pojačanu zaštitu okoliša. Na putu prema očuvanju resursa i kružnom gospodarstvu, koje se posebno odnosi na sektor voda, treba se okrenuti manje centraliziranoj infrastrukturi koja je jeftnija za održavanje i rješenjima koja će pridonijeti otvaranju novih kvalitetnih mjesta te uz poticanje malog i srednjeg poduzetništva, kazala je.