Dnevne novosti

Europski ulagači oprezni zbog poslovnih rezultata

17.08.2016 07:25 LONDON, 17. kolovoza 2016. (Hina/Reuters), Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno jer je nekoliko kompanija objavilo slabije nego što se očekivalo poslovne rezultate.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, kada je skliznuo 0,8 posto.Londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku oko 0,1 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,2 posto.

Među najvećim je gubitnicama dionica Carlsberga, s padom cijene za 4,7 posto, nakon što je taj danski proizvođač piva izvijestio o nešto slabijim nego što se očekivalo polugodišnjim poslovnim rezultatima.Još je više, 7,3 posto, potonula cijena dionice britanske osiguravajuće kuće Admiral jer je upozorila da joj je ponešto smanjena solventnost nakon odluke Britanaca o napuštanju Europske unije.

Među većim gubitnicama se zbog slabih rezultata našla i dionica austrijske kompanije Wienerberger, s padom cijene za 5,8 posto, dok je dionica Balfour Beattya poskupila više od 6 posto jer je ta građevinska kompanija najavila da će isplatiti dividendu.Europski su ulagači na oprezu i zbog jučerašnjeg pada burzovnih indeksa na Wall Streetu s rekordnih razina, nakon izjava dvaju dužnosnika američke središnje banke o mogućem povećanju kamata do kraja godine.

Ulagači su oprezni i zbog toga što su cijene nafte skliznule s najviših razina u pet tjedana jer mnogi sumnjaju da je moguć dogovor najvećih svjetskih proizvođača o zamrzavanju proizvodnje na postojećoj razini.Na londonskom je tržištu cijena barela jutros pala 0,6 posto, na 48,94 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,4 posto, na 46,40 dolara.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,3 posto, skliznuvši s najviše razine u godinu dana. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, na 16.745 bodova, nadoknadivši dio jučerašnjeg 1,6-postotnog gubitka.