Dnevne novosti

DZS: U lipnju izdano 636 građevinskih dozvola, 31,4 posto više nego lani

16.08.2016 07:35 ZAGREB, 12. kolovoza 2016. (Hina), U Hrvatskoj je u lipnju izdano 636 građevinskih dozvola što je 31,4 posto više u odnosu na prošlogodišnji lipanj, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS). 
 Prema vrstama građevina, 82 posto dozvola izdano je za zgrade, a 18 posto za ostale građevine.Za zgrade je naime izdano 519, a za ostale građevine 117 dozvola.Prema vrstama radova, u lipnju je najviše, 449 dozvola, odnosno 71 posto izdano za novogradnje, a 187 (29 posto) za rekonstrukcije, tj. dogradnje, prenamjene, obnove i slično.Dozvolama izdanim tijekom lipnja predviđeno je izvođenje radova ukupne vrijednosti 1,65 milijardi kuna.

Podaci DZS-a pokazuju i da je u prvih šest mjeseci ove godine izdano 3.624 dozvola, što je 22,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.Dozvolama izdanima u prvih šest mjeseci ove godine predviđa se izvođenje građevinskih radova ukupne vrijednosti od 8,7 milijardi kuna. U Hrvatskoj gospodarskoj komori ocjenjuju da kontinuitet rasta broja izdanih građevinskih dozvola sugerira mogućnost nastavka oporavka građevinske aktivnosti, no da blagu sjenu na tu mogućnost za sada baca niska vrijednost predviđenih radova koja je niža nego u prvim polugodištima u prethodne dvije godine.

Međutim, izdavanje građevinske dozvole za neki veći investicijski projekt, kao što je to najavljeno za Pelješki most, u nastavku bi godine rezultiralo i rastom predviđene vrijednosti radova, kažu u Komori, uz opasku da nastavak oporavka građevinske aktivnosti ovisi o dinamiziranju gospodarskog rasta i investicijske aktivnosti javnog i privatnog sektora uz intenziviranje korištenja raspoloživih sredstava iz fondova Europske unije.