Dnevne novosti

DIP-u predane prve dvije kandidature

02.08.2016 07:45 SPISI

ZAGREB, 1. kolovoza 2016. (Hina), Državnome izbornom povjerenstvu (DIP) u ponedjeljak su predane prve dvije kandidature za prijevremene parlamentrane izbore i to za 12. jedinicu - Udruge za promicanje obrazovanja Roma Kali Sara čiji je kandidat Veljko Kajtazi te Stranke Bošnjaka Hrvatske koja je kandidirala Aliju Avdića, doznaje se u DIP-u.

Kajtazi je predložen za zajedničkog zastupnika 12 'malih' manjina (austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske), a Avdić za zastupnika pet manjina – albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske. Kandidature Avdića i Kajtazija 'probile su led' i na posljednjim parlamentranim izborima, u studenom prošle godine, naime upravo su te kandidature predane među prvima.

Kajtazi je imao više izborne sreće, ušao je u Sabor, Avdiću to nije uspjelo, pet spomenutih manjina zastupala je Ermina Lekaj Prljaskaj. Nacionalne manjine biraju osam zastupnika u posebnoj, 12. jedinici koju čini cijela Hrvatska - tri zastupnika bira srpska, po jednog mađarska i talijanska, jednog zajednički biraju pripadnici češke i slovačke manjine, jednog albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske, a jednog biraju pripadnici 12 'malih' manjina.

Manjinske zastupnike mogu kandidirati političke stranke, birači i udruge manjina. Rok za kandidature je od 31. srpnja do ponoći, 13. kolovoza. Hrvatski birači u rujnu će prijevremeno birati novi parlament sa 151 zastupnikom, 140 u deset izbornih jednica u Hrvatskoj, tri će birati 'dijaspora', odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina.