Dnevne novosti

Dobrović poziva Tolušića da promijeni odluku o skraćivanju rokova

02.08.2016 07:20 ZAGREB, 1. kolovoza 2016. (Hina), Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović pozvao je u ponedjeljak ministra regionalnog razvoja i fondova EU ministra Tomislava Tolušića da uvaži apel ravnatelja nacionalnih parkova i parkova prirode i promijeni odluku, koju ocjenjuje "štetnom i nepromišljenom", o skraćivanju roka za prijavu projektnih prijedloga za korištenje EU fondova „Pozivam ministra Tolušića da uvaži apel ravnatelja nacionalnih parkova i parkova prirode te da promijeni štetnu i nepromišljenu odluku", navodi se u izjavi za medije ministra Dobrovića.
Jednostrano skraćivanje rokova za 14 mjeseci nije poticaj, već stvaranje problema i ozračja koje je sve osim poticajno i razvojno, u prilog tome govori činjenica kako su ravnatelji svih nacionalnih parkova i parkova prirode jednoglasno ustali protiv takve odluke. Skratiti rokove za podnošenje projektnih prijedloga za više od godinu dana, na 31. listopada 2016. godine, mjesec nakon parlamentarnih izbora, predstavlja vid opstrukcije i očitu namjeru da se skraćenim rokom dovede u pitanje i financijska alokacija sredstava, smatra Dobrović.

Ističe da europski novac, preko 620 milijuna kuna, namijenjen hrvatskim parkovima može biti iskorišten isključivo u svrhu podizanja standarda usluge i zaštite unutar područja parkova i da je svaki drugi oblik korištenja tog novca neprihvatljiv. Dovoljno je vratiti se malo u prošlost da bi se sagledale sve štetne posljedice politike koja ne cijeni i ne uzima u obzir mišljenje svojih partnera, politike koja ne gradi mostove suradnje već ih namjerno razara. Dijalog je jedan od temeljnih principa i sastavnica demokratskog poretka, to je i civilizacijski standard ugrađen u poluge vlasti kao nužna komponenta kvalitetne suradnje svih njezinih relevantnih čimbenika, poručuje Dobrović.

"Stoga ne mogu sakriti svoje razočarenje postupkom ministra Tolušića koji je bez objašnjenja, jednostrano i arbitrarno drastično skratio rokove nacionalnim parkovima i parkovima prirode za podnošenje projektnih prijedloga na otvoreni poziv 'Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode', čime je ugrozio povlačenje i realizaciju EU sredstava koja su namijenjena našim parkovima,“ stoji u izjavi ministra Dobrovića.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, koje je medijima proslijedilo Dobrovićevu izjavu, ističe da nije bilo uključeno u donošenje te odluke niti je razgovaralo s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije o promjeni rokova. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odbacilo je u nedjelju tvrdnje da je skraćivanjem rokova za EU projekte dovelo u opasnost projekte nacionalnih parkova i parkova prirode, odnosno da će parkovi ostati bez novca iz EU fondova.

Ministarstvo regionalnog razvoja je u dogovoru s Ministarstvom zaštite okoliša u travnju ove godine raspisalo javni poziv namijenjen parkovima prirode za prijavu EU projekata. Tada je bilo dogovoreno da će taj poziv trajati do kraja 2017. do kada bi trebali biti spremno svih 20 projekata. Međutim, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je 18. srpnja promijenilo rokove za prijavu EU projekata tako da je rok s 31. prosinca 2017. skraćen na 31. listopad 2016.