Dnevne novosti

Liječnička udruga opovrgava Nakića, poziva premijera da se povuče naputak

21.07.2016 07:15 ZAGREB, 20. srpnja 2016. (Hina), Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite uputila je predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću otvoreno pismo u kojemu opovrgava argumente ministra zdravlja Darija Nakića za ograničavanje uputnica C1 i internih uputnica tvrdeći da je rekao neke neistine i traži hitno povlačenje njegova naputka.
"Tražimo hitno povlačenje spornog naputka i ostavljanje na snazi uvjeta ugovaranja potpisanih od obje ugovorne strane (HZZO - ugovorni subjekti) kako se nivo zdravstvene skrbi  i dostupnost iste ne bi dodatno srozavali", piše Udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite predsjedniku Vlade. Novi model upućivanja pravna je stvar ugovornih strana i nedopustivo je da ministar svojim napucima obavještava prvo bolničke zdravstvene ustanove, nakon toga HZZO – Direkciju koja isti dan šalje obavijest ugovornim zdravstvenim djelatnicima primarne zdravstvene zaštite, kaže udruga i upozorava da bi pravni slijed trebao bi biti obrnut jer između HZZO i ugovornih zdravstvenih djelatnika postoje ugovorne obveze.  

Udruga podsjeća da je po dosadašnjem modelu ugovaranja nakon izdavanja uputnice C1 bolnički liječnik bio u obvezi obraditi pacijenta, za svu dodatnu obradu koju smatra potrebnom izdavao je interne uputnice i pacijenta naručio na traženu obradu. Uputnice C1 bile su rezervirane za pacijente koje po prosudbi obiteljskog liječnika zahtijevaju prednost pred ostalim pacijentima. Novim naputkom ministra zdravlja ta se mogućnost izdavanja internih uputnica ukida, ostaje samo upućivanje unutar iste djelatnosti. Novi naputak ide na štetu pacijenata jer se vraćanjem na nivo primarne zdravstvene zaštite gubi na vremenu zato što se tako dobivaju termini narudžbe za tri do 12 mjeseci, pa takvim pacijentima preostaje samo da obave pretraga u privatnim poliklinikama.

"Ako je to bila intencija ministra zdravlja, onda je to za svaku osudu", poručuje udruga.Ministrovi podaci su različiti od službenih Podaci koje iznosi ministar Nakić u direktnoj su suprotnosti sa službenim podacima koje na svojim stranicama objavljuje HZZO. 2015. godine broj posjeta u obiteljskoj medicini iznosio je 50.103.999, broj svih uputnica (A1, A2, C1, C2) iznosio je 5.328.985. Dakle, radi se o 10,63 posto, a nikako ne 25 posto kako navodi ministar Nakić. Broj pregleda u 2015. godini u obiteljskoj medicini iznosio je 16.469.931, a broj izdanih uputnica (A1,C1, C2) iznosi 3.116.915, što iznosi 18,92 posto, a ne 25 posto po tvrdnjama ministra, ističe se u otvorenom pismu.  

Pacijenti kod kojih je bolnički liječnik mogao napraviti dodatnu dijagnostičku obradu i tu uslugu fakturirati HZZO-u, sada se vraćaju obiteljskom liječniku po uputnicu, i samo radi uputnice. To je, ocjenjuje udruga, nedopustivo razbacivanje resursima i smanjenje ukupne dostupnosti zdravstvene usluge pacijentima.Naputak suprotan logici i preporukama U obrazloženju ministra Nakića u medijima se navodi da se u Izvješću Svjetske banke o javnim politikama u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu govori "o alarmantnim podacima o visokim stopama uputnica iz primarne skrbi u hrvatskim bolnicama od 25 posto", dok je "uobičajeni raspon unutar prosjeka europskih zemalja od 5 do 12 posto.“ Stoga bi, piše udruga, logičan potez Ministarstva zdravlja bio promjena koja će smanjiti broj uputnica iz primarne zdravstvene zaštite.

Naprotiv, ograničenjem izdavanja internih uputnica od strane bolničkih liječnika, broj uputnica iz primarne zdravstvene zaštite će sigurno porasti, upozorava udruga i pita koji je pravi razlog za ovakve poteze ministra Nakića. U  dokumentu „Izvješće o javnim politikama za Hrvatsku 2016“  u dijelu pod naslovom „Unaprjeđivanje i racionalizacija modela pružanja usluga“ Svjetska banka ministarstvu preporučuje i mjere za modernizaciju zdravstvene mreže među kojima je i „promicati dvosmjerne uputnice među razinama ustanova zdravstvene skrbi“, dakle upravo se preporučaju interne uputnice koje Ministarstvo zdravlja ograničava, suprotno preporukama. Pitamo se radi li se ovdje samo o notornom nedostatku kompetencija ili i nečem drugom, stoji u otvorenom pismu, koje je potpisala predsjednica Udruge Josipa Rodić.