Dnevne novosti

Metković: Dobrović otvorio biljni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda vrijedan 14 milijuna kuna

20.07.2016 07:15 METKOVIĆ, 19. srpnja 2016. (Hina), Ministar zaštite okoliša i prirode u tehničkoj Vladi Slaven Dobrović otvorio u utorak je u Prudu, naselju u Metkoviću, biljni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, vrijedan 14 milijuna kuna. 
"U dolini Neretve ljudi i priroda ostvarili su suživot, a prirodu možemo očuvati jedino održivim razvojem. Novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, vrijedan 14 milijuna kuna, još više će podići razinu zaštite okoliša ne samo Metkovića, već čitavog kraja. Ovo je primjer investicije koja je ekološka i koja opravdava ulaganja", istaknuo je Dobrović, dodajući kako smo u prošlosti, nažalost, imali previše projekata koji su predstavljeni kao ekološki, a u praksi su se pokazali neodrživima i lošima za okoliš.  

Područje doline Neretve je dio ekološke mreže "Natura 2000" te je bogato biljnim i životinjskim svijetom. Dolinu nastanjuju mnogobrojne ptice močvarice te je zabilježeno 310 vrsta. Područje Neretve je nadaleko poznato i po svojoj poljoprivrednoj proizvodnji, koja je dobro ukomponirana sa zaštitom okoliša, te je vrlo važno nastaviti ulaganja u ekološke projekte koji će omogućiti povećanje razine zaštite okoliša, rekao je Dobrović.   

Objasnio je da se projekt biljnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda uklapa u okoliš, ima niske troškove održavanja i dugi vijek te uspješno uklanja onečišćenja koja bi mogla dospjeti u okoliš. Biljni uređaji otpadnu vodu pročišćavaju biološki prolaskom kroz filtarsko tijelo na kojem su zasađene biljke. Ministar Slaven Dobrović istaknuo je da će projekt pridonijeti zajedničkom cilju – da građani Metkovića, doline Neretve i ostatka Hrvatske žive u čišćem okolišu i suživotu s prirodom te da gospodarski razvoj bude održiv.