Dnevne novosti

Radničko vijeće HNK Split traži hitno razrješenje Dinka Bogdanića

18.07.2016 07:40 SPLIT, 17. srpnja 2016. (Hina) - Radničko vijeće HNK Split u nedjelju je uputilo dopis gradonačelniku Ivi Baldasaru i gradskim vijećnicima tražeći da se hitno razriješi v.d. ravnatelj Baleta HNK Split Dinko Bogdanić ili da članovi Kazališnoga vijeća podnesu neopozive ostavke, odnosno da ih Gradsko vijeće razriješi na sutrašnjoj sjednici. 
U dopisu koji potpisuje predsjednik Radničkog vijeća Vjeko Santrić navodi se da je stanje u Baletu iznimno loše i sve teže održivo zbog činjenice da dužnosti još nisu razriješeni ni Bogdanić, čije razrješenje još od 2015. traže Radničko vijeće i Sindikat HNK, a od kraja svibnja 2016. i intendant, ni predsjednica Kazališnog vijeća, koja je 21. lipnja podnijela neopozivu ostavku. "Kako predstojeća sjednica Gradskog vijeća Splita ni u jednoj točki dnevnog reda nema ova pitanja, Radničko vijeće HNK Split, u interesu svih zaposlenika kazališta, a posljedično i u interesu normalnog odvijanja kazališnog i festivalskog programa, dužno vas je obavijestiti da se time čine nepotrebne ali preozbiljne štete za HNK Split i Splitsko ljeto te za značajan dio kulturnih zbivanja u Gradu Splitu, što Vam nipošto ne može i ne smije biti svejedno. Nažalost, gradska upravna vertikala, u sastavu Milivoj Hekman, Siniša Kuko, Igor Baković, Goran Kovačević, Ivo Baldasar u međuvremenu je učinila i čini sve, ne samo da ostavka predsjednice Kazališnog vijeća što kasnije bude provedena, nego i da v.d. ravnatelja Baleta HNK Split uopće ne bude razriješen", navodi se u dopisu Radničkog vijeća HNK Split. 

Santrić dodaje da je rezultat zakulisnih gradskih napora takav da ne samo da Bogdanić nije razriješen, nego je još i nagrađen i to ne samo ostankom na poziciji Ravnatelja baletnog programa 62. splitskog ljeta, nego i uvrštenjem u baletni dio programa festivala predstave postavljene u njegovoj koreografiji. Time se, smatra Santrić, svi koji su u tome sudjelovali ozbiljno poigravaju daljnjom eskalacijom iznimno lošeg stanja u splitskom Baletu, čiji je velik dio ansambla i dalje prisiljen ili trpjeti Bogdanićeva šikaniranja, ili se sklanjati na bolovanje, ili protestno prekinuti daljnji rad na njegovoj predstavi i time dovesti u pitanje realizaciju i predstave i festivalskog programa, navodi Santrić u dopisu. "Kako se to ne bi dogodilo, tražimo da se hitno razriješi v.d. ravnatelja Baleta HNK Split Dinko Bogdanić ili da kompletno Kazališno vijeće podnese neopozive ostavke, odnosno da ih Gradsko vijeće, koje sutra ima sjednicu, razriješi", stoji u dopisu radničkoga vijeća HNK Split. 

Bogdanić je pod opomenom pred otkaz još od 18. prosinca prošle godine, zbog vrijeđanja rumunjske balerine Alexandre Bertee početkom prosinca na pokusu "Orašara". Bertea je Bogdanića prijavila Vijeću zaposlenika i sindikatu zbog vikanja i vrijeđanja, te je o svemu obavijestila rumunjskoga veleposlanika u Zagrebu koji je od intendanta Gorana Golovka zatražio očitovanje, a isto je zatražilo i Ministarstvo kulture. Kazališno vijeće potom je odlučilo da se Dinku Bogdaniću, koji joj se ispričao zbog incidenta, izrekne opomena pred otkaz. U svibnju je Bogdanića za vrijeđanje prijavila i balerina Tea Jelić, nakon čega je intendant Goran Golovko zatražio od Kazališnoga vijeća da razriješi Bogdanića. Kazališno vijeće zatražilo je mišljenje od Ministarstva kulture koje je pozvalo sve dionike da postupaju u okviru i u skladu sa svojim zakonskim ovlastima podsjetivši na nužnost suradnje intendanta i Kazališnoga vijeća. Tada je ostavku na svoju dužnost podnijela predsjednica Kazališnog vijeća Inge Tomić Koludrović, nezadovoljna očitovanjem Ministarstva.