Dnevne novosti

Neprofitni mediji za nastavak rada na medijskoj strategiji i financiranje po jasnim kriterijima

05.07.2016 07:30 ZAGREB, 4. srpnja 2016. (Hina) - Neprofitni mediji okupljeni u Mreži emancipacije uputili su hrvatskoj Vladi i Saboru sedam zahtjeva odnosno mjera za sprečavanje dodatnog "urušavanja medijskih i demokratskih standarda", a kao prvi zahtjev naveden je nastavak rada na državnoj medijskoj strategiji, istaknuto je u ponedjeljak na otvaranju konferencije "Stabilizacija i razvoj neprofitnih medija u Hrvatskoj".
Novinarka neprofitnog portala Forum.tm Sandra Bartolović istaknula je kako neprofitni mediji u Mreži emancipacije, u kojoj su Lupiga, Forum.tm, CroL, Tris, Slobodni Filozofski, Zarez, Radio 808, Radio Student i Nepokoreni grad, traže od vlasti "prepoznavanje novinarstva kao javnog dobra te osiguravanje sustavne zakonodavno-institucionalne potpore medijima u novinarskom radu". Osim nastavka rada na medijskoj strategiji, zatraženo je i javno financiranje neprofitnih medija putem institucionalnih potpora u transparentnom natječajnom postupku i prema jasnim kriterijima, a na temelju izdvajanja 2,5 posto ukupnih lutrijskih godišnjih sredstava Hrvatske lutrije i to na samostalnoj poziciji - "neprofitni mediji". Zatražen je i nastavak financiranja neprofitnih medija putem Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija i to povećanjem postotka na čak 20 posto za njihovo financiranje, a zatražena je i hitna provedba programa "Mediji zajednice", kao i poticanje stvaranja javnih medija na lokalnoj i regionalnoj razini.

U mjerama je predloženo i hitno donošenje odluke kojom će se dio raspoloživih radijskih i televizijskih frekvencija namijeniti isključivo za neprofitne nakladnike, ali i dodatno kapacitiranje stručnih službi u Ministarstvu kulture – odnosno stvaranje nove uprave za medije i medijsku politiku kako bi se predviđene promjene zaista mogle i provesti. Kao srednjoročni cilj predložen je jedinstveni, javno upravljani nacionalni Fond za medije s različitim linijama državne potpore kojim bi se "financirali mediji i novinarstvo u onom svojem dijelu u kojem zadovoljavaju javni interes".

Bartolović je istaknula i kako države članice EU imaju razvijene sustave potpora tzv. "trećem sektoru" jer ga prepoznaju kao jamac pluralizma medija i zadovoljavanja komunikacijskih potreba svih članova društva, ali i da je u Hrvatskoj početkom ove godine naprasno ukinut program namijenjen neprofitnim medijima i individualnom novinarskom radu, odnosno istraživanju." O ukidanju potpore neprofitnim medijima, kao i ostalim elementima medijske politike koju provodi sada tehnička vlada, odnosno Ministarstvo kulture na čelu sa Zlatkom Hasanbegovićem, negativno mišljenje dale su hrvatske i europske strukovne organizacije te neke europske institucije", rekla je Bartolović. Prema njezinim riječima, jedino pluralističan sustav javnih i neprofitnih, ali i komercijalnih medija u kojima se posebna pažnja posvećuje novinarskom radu, transparentnosti vlasništva te održivim i stabilnim modelima javnih potpora može osigurati ostvarivanje javnog interesa u medijima.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković u uvodnom je izlaganju naglasio da se Hrvatska kao članica EU zbog posljednjih poteza vlasti u narušavanju medijskih sloboda našla pod posebnom paskom više međunarodnih organizacija, ali i da razgovor s predstavnicima vlasti o stanju medijskih sloboda, a naročito s ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem "nije bio moguć".Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici političkih stranaka - Goran Beus Richembergh (HNS), Peđa Grbin i Milan F. Živković (SDP) i Milorad Pupovac (SDSS) koji su, između ostaloga, naglasili potrebu transparentnog upravljanja javnim medijima, ali i potrebu nastavka financiranja neprofitnih medija te su osudili, kako je istaknuto," opasan trend" sada tehničke vlade u oslabljivanju javnih medija i ukidanju financiranja neprofitnih medija. Iako najavljen, predstavnik HDZ-a Jasen Mesić nije se pojavio kao govornik na tematskoj raspravi o neprofitnim medijima u Hrvatskoj.