Dnevne novosti

Zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost

01.07.2016 08:00 KONFERENCIJSKA DVORANA
ZAGREB, 30. lipnja 2016. (Hina) - Zbog nedostatka kvoruma u četvrtak nije održana sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na kojoj se trebalo raspraviti o imenovanju predsjednika i članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, a oporba i 'Mostovka' Ines Strenja Linić upozorili su da više od godinu dana neće postojati građanski nadzor nad SOA-om.

Sjednici su, osim Strenja Linić iz vladajuće koalicije, došli nazočiti SDP-ovi i HNS-ovi saborski zastupnici, a nisu se pojavili predstavnici HDZ-a, HSLS-a, HDSSB-a te predstavnica nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj. "Neizborom članova Vijeća dolazimo u situaciju da praktično više od godinu dana neće postojati građanski nadzor nad SOA-om", upozorila je Strenja Linić u izjavi novinarima. Navevši kako je u listopadu prošle godine završio mandat prošlom Vijeću, podsjetila je na govor tehničkog premijera Tihomira Oreškovića u kojem je posebno naglasio zbog čega se tražilo izglasavanje nepovjerenja njemu - jer nije želio prepustiti nadzor nad SOA-om i zbog priče s Inom.  

Strenja Linić rekla je da je cijeli postupak izbora članova Vijeća između puno kandidata rađen transparentno, a vodili su se kriterijem da u Vijeću budu građani koji su predstavnici civilnog društva i imaju pravo pratiti kakva je situacija unutar obavještajnih agencija te narušavaju li se ljudska prava. Naglasila je da je pododbor, u kojem su bili član HDZ-a, Mosta i SDP-a, pokušali u Vijeće predložiti ljude koji nisu bili pripadnici obavještajnih agencija ni aktivni djelatnici MUP-a i Ministarstva obrane. Strenji Linić nejasno je zašto predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner tvrdi da nema potrebu za sazivanjem plenarne sjednice iako parlament radi do 15. srpnja i zastupnici dobivaju plaću. Također, još uvijek radi i tehnička Vlada u kojoj rade i HDZ-ovi ministri, koji pripremaju zakonske prijedloge."HDZ je u koliziji, njihovi ministri rade, nije mi jasno zašto njihovi zastupnici nisu danas došli", rekla je Strenja Linić koja smatra da su se do 15. srpnja u Saboru moglo izglasati članovi Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija.

Ostojić: Radi se o opstrukciji

Nezadovoljstvo nedostatkom kvoruma izrazio je i predsjednik tog saborskog Odbora Ranko Ostojić ocijenivši to "opstrukcijom". Pogotovo ga je iznenadio nedolazak Daria Hrebaka iz HSLS-a, koji je bio jedan od inicijatora izbora Vijeća za građanski nadzor. "Ova situacija je za mene nedopustiva. Smatram to neodgovornim od onih koji su članovi odbora. Na ovaj način ruše izbor članova Vijeća za građanski nadzor", poručio je Ostojić.

Goran Beus Richembergh (HNS) smatra da je HDZ-ova praksa u segmentu nacionalne sigurnosti "postala iznimno opasna". "Ako znamo u kakvoj se političkoj situaciji nalazi Hrvatska, vezano za svoje okruženje i migrantsku krizu koja se može ponoviti, situaciju koja je 'skopčana' s terorizmom, onda je takvo ponašanje mimo svake pameti. Je li moguće da netko tko se tako gromoglasno naziva domoljubom i promovira domoljubnu politiku, kad se treba pokazati, zapravo pokazuje da vodi politiku koja ugrožava nacionalnu sigurnost?", upitao je Richembergh.