Dnevne novosti

Imenovanje Vijeće za građanski nadzor na Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost

29.06.2016 07:50 ZAGREB, 28. lipnja 2016. (Hina) - Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost sastat će se u četvrtak, a na predloženom dnevnom redu su dvije točke: imenovanje Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija te informacija ministra unutarnjih poslova o navijačkim neredima na europskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj. 
Predsjednik Sabora Željko Reiner smatra, međutim, da Sabor u posljednjim danima aktualnog saziva ne bi trebao imenovati Vijeće, odnosno da bi taj posao trebao prepustiti idućem sazivu. "Mene nitko nije obavijestio o tome da je sazvan, što bi bio red obavijestiti predsjednika Sabora o tom. Čini mi se da nije korektno u zadnja dva tjedna birati ljude koji bi trebali cijeli slijedeći svoj mandat raditi na taj način, zapravo uzeti pravo slijedećem sazivu Sabora da to učini", rekao je Reiner novinarima u Saboru. Upitao je zašto vijeće nije imenovano ranije. "Znam da je taj postupak započet, on je, koliko znam, bio u Vladi, valjda je sada došao na Odbor, a možda je došao ranije pa stajao u Odboru. Ne znam, trebate pitati predsjednika Odbora, ali čini mi se da nije korektno takve stvari raditi dva tjedna prije službenog razilaženja ovog saziva Sabora", kazao je Reiner. 

Predsjednik Odbora, SDP-ov Ranko Ostojić, tvrdi, međutim, da Vijeće nije imenovano zbog opstrukcije iz HDZ-a. "Svoj dio ću pokušati odraditi, a Sabor će se sastati kad-tad. Međutim, sad je već jasno tko opstruira izbor, jer da su htjeli, mogli smo to i prije mjesec dana riješiti", komentirao je Ostojić. Članovima Vijeća za građanski nadzor službi mandat je istekao još u listopadu prošle godine, a Odbor je, nakon konstituiranja Sabora raspisao javni poziv za imenovanje novog Vijeća. Na poziv se javilo više od 70 kandidata, no svega 25 ih je zadovoljilo formalne uvjete, nakon čega su prošli razgovor s Odborom. Parlamentarne stranke nakon toga su pregovarale o novom sazivu Vijeća, no uspjeli su postići tek načelni dogovor o tome koje bi kriterije trebali ispunjavati članovi Vijeća.  Koliko bi kandidata trebalo ući u to tijelo na prijedlog vladajućih, odnosno oporbe, nisu uspjeli dogovoriti.