Dnevne novosti

Saborski zastupnici upozorili na potrebu češće kontrole hrane u trgovačkim lancima

03.06.2016 07:45 HRANA

ZAGREB, 2. lipnja 2016. (Hina), U raspravi o izmjenama Zakona o informiranju potrošača o hrani saborska je pozicija u četvrtak, u poslijepodnevnom dijelu zasjedanja upozoravala na potrebu učestalijih kontrola hrane u stranim trgovačkim lancima u Hrvatskoj, a iz redova SDP-ove oporbe odgovoreno im je kako je resorno ministarstvo trebalo o tome voditi računa prilikom donošenja proračuna te osigurati dodatna sredstva.

"Hrvati su željni domaće hrane", upozoravao je 'mostovac' Miro Bulj koji traži da se 'kontrolira uvoz smeća iz uvoza'. Stranim proizvođačima mesa,kaže, jeftinije je poslati smrznuto meso u Hrvatsku kroz trgovačke lance nego takvo meso spaliti u vlastitim državama. Naveo je i primjer smrznute novozelandske janjetine čiji kilogram košta 12 kuna dok domaća u proizvodnji stoji 10 eura.

Žalosno je, kaže, da se u trgovačkim lancima hrana kontrolira tek jedan do dva puta godišnje, ali se i zapitao tko je kontrolira i na koji način. "Sustav kontrole dobro je postavljen no treba ih češće provoditi. Kontrola dva puta godišnje prerade, rasjecanja i mljevenja hrane u nekom trgovačkom lancu nije dovoljno", rekao je HDZ-ovac Josip Križanić.  Službenih kontrola s ciljem sigurnosti građana kao i preventive nikada dovoljno, no pri donošenju proračuna u resornom se ministarstvu nisu zauzeli da se za to osiguraju sredstva, rekao je SDP-ov Tihomir Jakovina.  

Da sredstva treba osigurati i kontrole provoditi složio se i HSS-ovac Brank Hrg koji je bivšoj vladi poručio kako ni oni nisu sredstva osigurali. "Sukladno proračunskim mogućnostima maksimalno se izvršavalo prema planiranim sredstvima. No ovaj proračun je značajno veći od prošlogodišnjeg pa se racionalizacija nije trebala raditi na inspekcijskim službama", odgovorio je Jakovina.

HSS-ovac Davor Vlaović smatra kako bi bilo bolje vraćanje pod jedan krov svih inspekcija jer je, kaže, bilo bolje dok je sve bilo u okviru državnog inspekotrata. Hrg je ocijenio kako se predloženim zakonskim izmjenama može pospješiti domaća proizvodnja na način da se potrošača zaštiti od uvoznih lobija. "Nakon ovog zakona treba donijeti još niz dokumenata ako se želimo glasno suprotstaviti tim igračima koji dovoze meso po dampinškim cijenama", rekao je.

Predloženim zakonskim izmjenama hrvatsko se zakonodavstvo usklađuje s europskim. Definiraju se postupanja osoba ovlaštenih za provedbu službenih kontrola, te preciznije definiraju mjere za neuskladnosti.