Dnevne novosti

Hrvatska preuzela predsjedanje SEECP-om

02.06.2016 07:15 SOFIJA, 1. lipnja 2016. (Hina), Hrvatska je u srijedu na sastanku na vrhu u Sofiji preuzela jednogodišnje rotirajuće predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), vodećim forumom za političku suradnju u tom dijelu Europe.
Predsjedanje SEECP-om, osnovanim prije 20 godina u Sofiji na bugarsku inicijativu, preuzeo je ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač. Predstavljajući prioritete hrvatskog predsjedanja tim političkim forumom, Kovač je u govoru na plenarnoj sjednici skupa izdvojio pet temeljnih načela: solidarnost, potporu zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, povezivanje jugoistočne Europe (posebno na području prometa i komunikacija), jačanje političkog dijaloga (posebno putem parlamentarne suradnje) i energetske sinergije. "Vođena tim načelima, Hrvatska će se fokusirati na tri prioritetna područja: znanost i obrazovanje, energetiku i odgovor u kriznim situacijama (netradicionalna uloga oružanih snaga u humanitarnim i kriznim situacijama", kazao je.

Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP – South-East European Cooperation Proces) pokrenut je 1996. u cilju jačanja političke, gospodarske i sigurnosne suradnje država sudionica i promicanja njihove europske perspektive.Države osnivači su Albanija, BiH, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunjska, Srbija (pridružila se kao Srbija i Crna Gora) te Turska, koje su u srpnju 1996. u Sofiji potpisale Deklaraciju o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti, sigurnosti i suradnji. Kasnije su im se pridružile Moldavija, Crna Gora, Slovenija i Kosovo.

Hrvatska sudjeluje u aktivnostima SEECP-a u statusu promatrača od 1997., a punopravna sudionica je od 22. listopada 2004. godine.Hrvatska je već predsjedala SEECP-om 2006./2007. godine.