Dnevne novosti

Karamarko Povjerenstvu dao očitovanje, a supruga predala potrebnu dokumentaciju

31.05.2016 07:15 ZAGREB, 30. svibnja 2016. (Hina), Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković potvrdila je u ponedjeljak medijima da je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko danas podnio pisano očitovanje, a da je iz tvrtke Drimia, njegove supruge, zaprimljena opsežna dokumentacija o poslovanju Drimije i Peritus savjetovanja.
 Mogu potvrditi da je pristigla dokumentacija iz tvrtke Drimia i da je riječ o vrlo opsežnoj dokumentaciji koja ovoga trenutka upravo zbog te opsežnosti nije proučena Također smo zaprimili i očitovanje Tomislava Karamarka, rekla je Orešković za N1. Tomislav Karamarko nije trebao predati dokumentaciju jer nije vlasnik tvrtke Drimia. Od njega se tražilo samo pismeno očitovanje koje je on također danas predao, dodala je. Predsjednica Povjerenstva  potvrdila je da se dokumentacija još uvijek očekuju od Peritus savjetovanja MOL-ova konzultanta Joze Petrovića, te time predmet i dalje nije spreman za raspravljanje na javnoj sjednici.  Činjenica da se radi o opsežnoj dokumentaciji koju su dostavili prvi potpredsjednik Vlade Karamarko i njegova supruga Ana Karamarko, odnosno njezina tvrtka Drimie, nije neuobičajna, objasnila je Orešković. 

Povjerenstvo je puno toga i tražilo, dokumentaciju koja svjedoči o tome što je zapravo bio pravi sadržaj poslovnog odnosa dviju tvrtki, kao i dokaze da su usluge u ugovorima uistinu i izvršene. Radi se o razdoblju od 2012. do 2015. i moglo se očekivati da će dokumentacija biti opsežnija, rekla je Orešković. "Kad sve stigne Povjerenstvo će na primjeren način obavijestiti javnost i zakazat će se javna sjednica i rasprava će također biti javna", kazala je. Zbog navodnog sukoba interesa u tzv. 'slučaju konzultantica' potpredsjednik Vlade i predsjednik Mosta, Božo Petrov, zatražio je opoziv  Karamarka s mjesta prvog potpredsjednika Vlade, o čemu Hrvatski sabor treba glasovati do 18. lipnja.