Dnevne novosti

Sindikat medicinskih sestara i tehničara obilježio 25 godina djelovanja

12.05.2016 07:30 ZAGREB, 11. svibnja 2016. (Hina), Hrvatski strukovni sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara (HSSMS/MT) obilježio je u srijedu 25 godina svog djelovanja, a čelnica tog sindikata Ankica Prašnjak ocijenila je kako nisu zadovoljni sa situacijom u kojom se nalaze danas medicinske sestre i tehničari u Hrvatskoj, zbog čega sve više njih odlučuje za odlazak u inozemstvo.

Prašnjak je rekla kako u javnom zdravstvenom sustavu nedostaje između 8 i 12 tisuća medicinskih sestara te izrazila nadu da će ministar zdravlja Dario Nakić ostati kod svojih riječi i ukinuti zabranu zapošljavanja za medicinske radnike, a posebno medicinske sestre i tehničare s obzirom na njih 2100 koji su trenutno nezaposleni i na burzi rada. "U Hrvatskoj imamo veliki manjak sestara koji egzistira svih ovih 25 godina. Medicinske sestre se ne zapošljavaju u sustavu iako ih nedostaje iako a ima ih na burzi. Na terenu radi minimalan broj sestara i to treba lagano početi rješavati. Sestre su već premorene, često rade prekovremene sate koji im se dodatno ne plaćaju tako da situacija baš nije sjajna", kazala je Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća sindikata.

Sindikat medicinskih sestara i tehničara ima 12 tisuća članova od ukupno 20 tisuća sestara i tehničara koji rade u javnom zdravstvu.Svečanosti u povodu 25. godišnjice sindikata prisustvovao je i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner koji je istaknuo značajnu ulogu koju medicinske sestre imaju u njezi svakog bolesnika."Svjesni smo da vaš rad nije adekvatno vrednovan", kazao je Reiner i dodao kako Vlada treba pronaći model za vrednovanje rada liječnika i medicinskih sestara koji su nosioci zdravstvenog sustava.U Hrvatskoj, kazao je, raste broj osoba starije životne dobi a time i potrebe za zdravstvenom skrbi i medicinskim sestrama, no istodobno je sestara i tehničara sve manje.

Zbog većih primanja i boljih uvjeta rada sve više ih se odlučuje na odlazak u inozemstvo, pa ih u Hrvatskog trenutno nedostaje između 8 i 12 tisuća, rekao je Reiner. Sindikat medicinskih sestara osnovan je  11. svibnja 1991. godine, uoči Međunarodnog dana sestrinstva, a danas je čimbenik u promoviranju struke, borbi za bolja materijalna prava zaposlenih medicinskih sestara - medicinskih tehničara te u socijalnom dijalogu i kolektivnom pregovaranju. Proslavi su prisustvovali predsjednici sindikalnih podružnica i članovi tijela Sindikata.