Dnevne novosti

Suradnja Vlade i civilnog društva na sprječavanju energetskog siromaštva

22.04.2016 07:15 ZAGREB, 21. travnja 2016. (Hina), Vlada je osigurala zakonodavni okvir za sprječavanje energetskog siromaštva, a za uspješno djelovanje nužna je suradnja sa civilnim društvom, rečeno je u srijedu na okruglom stolu o energetskom siromaštvu u Hrvatskoj u organizaciji Ministarstva socijalne politike i mladih.
Vlada je postavila zakonodavni okvir za osiguravanje minimalnog standarda hrvatskih građana i sprječavanje energetskog siromaštva, istaknula je pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Dijana Topčić Rosenberg na skupu na kojem je upozoreno da energetsko siromaštvo sve više postaje globalni problem s obzirom da kućanstva najviše opterećuju troškovi toplinske i električne energije. U tom poslu nužna je suradnja Vlade s civilnim udrugama, kao što je Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) koje u Sisačko moslavaškoj županiji provodi međunarodni projekt REACH - "Smanji potrošnju energije i promijeni navike", rekla je Topčić Rosenberg.

EU je prepoznao da je energetika izuzetno važna socijalna tema pa je slijedom toga doneseno niz preporuka za sprječavanje energetskog siromaštva. Na tragu tih preporuka u Hrvatskoj je šest mjeseci na snazi uredba po kojoj socijalno ugrožena kućanstva mjesečno primaju 200 kuna vaučera za struju. Voditeljica Službe za socijalnu politiku Ministarstva socijalne politike i mladih Katica Lažeta izvijestila je kako je od 1. listopada 2015. do 31. ožujka ove godine na ime te naknade isplaćeno 60,3 milijuna kuna, a vaučerima je bilo obuhvaćeno 313.725 socijalno ugroženih građana.

Ukupno je putem solidarne naknade od 0,03 kune po utrošenom kilovat-satu, koju plaćaju svi građani, prikupljeno oko 75 milijuna kuna, pa se zbog toga razmišlja o proširenju broja korisnika vaučera, navela je Lažeta. Predstavnici DOOR-a predstavili su rezultate drugog dijela projekta REACH - "Znanjem do ugodnijeg stanovanja", koji je u 80 domaćinstava proveden u Petrinji, koja je nakon Zagreba prva povukla novac iz europskih fondova za energetsku obnovu domova.