Dnevne novosti

Otvorena nova zgrada osječkog Građevinskog fakulteta

19.04.2016 07:05 OSIJEK, 18. travnja 2016. (Hina), Nova zgrada osječkog Građevinskog fakulteta, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo više od 120 milijuna kuna, otvorena je u ponedjeljak u kampusu osječkoga Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera".
Izgradnja nove zgrade Građevinskog fakulteta dio je Programa kapitalnih investicija 2.  faze izgradnje kampusa, koju je Senat Sveučilišta prihvatio u srpnju 2006. godine, a kamen temeljac za novu zgradu položen je 12. studenoga 2011. godine. Dekan Građevinskog fakulteta Damir Varevac podsjetio je kako je nova zgrada dovršena u godini u kojoj se obilježava 40. obljetnica osnutka Više tehničke građevinske škole, koja je 1992. godine prerasla u Građevinski fakultet. Kazao je da je Fakultet do sada djelovao na dvije lokacije u gradu, a fakultetski laboratoriji čak na četiri lokacije, pa će završetkom izgradnje svi nastavno-istraživački sadržaji biti objedinjeni na jednom mjestu, čime će se omogućiti kvalitenija nastava na Fakultetu te povećati razina tehničkih znanosti na osječkom Sveučilištu. 

Izvijestio je kako na fakultetskim studijima i programima trenutno studira 1032 studenta te kako očekuje da će kompletna nastava u novoj zgradi početi izvoditi od 01. svibnja. Rektor osječkoga Sveučilišta Željko Turkalj kako je, nakon četiri desetljeća djelovanja na raznim lokacijama, ovo veliki dan za Građevinski fakultet, koji je završetkom ove investicije dobio oko 10 tisuća kvadratnih metara korisnog prostora, kvalitetno opremljenih predavaonica, kabineta i laboratorija. Izvijestio je kako se do jeseni ove godine očekuje dopusnica za osnivanje studija arhitekture, čime će se potpuno zaokružiti znanstveno-nastavni rad na ovome Fakultetu.  

Najavio je da se uskoro očekuje početak pripremnih radova za izgradnju tri nova objekta u kampsu, Pravnog, Elektrotehničkog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta te vjeruje da bi do početka iduće godine trebale završiti sve pripreme za raspisivanje natječaja i izradu projektne dokumentacije, kako bi se potom moglo aplicirati za sredstva EU fondova, iz kojih se očekuje veći dio sredstava za izgradnju tih objekata.(Hina) xivuc ydgk