Dnevne novosti

Ministar Tolušić pohvalio šibensku obnovu tvrđava novcima EU

06.04.2016 07:15 ŠIBENIK, 5. travnja 2016. (Hina), Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić bio je  u utorak radnom posjetu Šibeniku gdje je nakon obilaska tvrđave Sv. Nikole smještene na južnoj obali kanala Sv. Ante, na ulazu u luku,  pohvalio obnovu šibenskih tvrđava i povlačenje novaca iz EU fondova za njihovo uređenje.

Tolušić se sastao sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom i gradonačelnikom Željkom Burićem. Nakon sastanka obišao je tvrđavu sv. Nikole koja  se kao dio mletačke fortifikacije na Jadranu kandidira na listi spomenika pod zaštitom UNESCO-a. U Hrvatskoj su kandidirani obrambeni sustavi Zadra, Šibenika i Korčule, a u Crnoj Gori Kotor. Šibenik ima četiri srednjovjekovne tvrđave, a dosad su obnovljene tvrđava Sv. Mihovila i tvrđava Barone.  

Ministar Tolušić je novinarima rekao da nakon svega što je vidio može reći da Šibenik više nije grad slučaj.  Pohvalio je kako je Šibenik EU fondovima prijavio i projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana te  vjeruje da će i taj projekt biti dobro ocijenjen, s obzirom na dosadašnje  projekte.

Tolušić je rekao kako je preostala još tvrđava sv. Nikole koju je Šibensko- kninska županija prijavila za financiranje projektne dokumentacije. Šibenik je  veoma uspješan u povlačenju sredstava iz EU fondova, te je to dokaz da se ne mora živjeti u Zagrebu da bi se radilo velike projekte, istaknuo je ministar Tolušić, i dodao da su baš manji gradovi oni koji povlače najveći dio sredstava EU".