Dnevne novosti

Projekt PMF-a i Plive "Met4Pharm" primjer sinergije znanosti i gospodarstva

06.04.2016 07:20 ZAGREB, 5. travnja 2016. (Hina), Projekt razvoja novih metodologija za kontrolu procesa priprave lijekova "Met4Pharm", proveden u partnerstvu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu i tvrtke Pliva Hrvatska, primjer je uspješne suradnje znanstvenih institucija i gospodarskih subjekata koja je doprinijela jačanju konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, rečeno je u utorak na predstavljanju projekta u Plivinu istraživačkom institutu.
Sredstva EU-a za gospodarstvo utemeljeno na inovacijama

Projekt je također dio pozitivnog trenda osiguravanja sredstava EU-a za značajna ulaganja u znanost koja omogućuju razvoj gospodarstva utemeljenog na inovacijama i rast konkurentnosti hrvatskih institucija, znanstvenog kadra i farmaceutske industrije, istaknuto je na skupu.Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar ocijenio je kako je riječ o izvrsnom primjeru suradnje znanstvenog i poslovnog sektora. Odnos znanosti i gospodarstva se teorijski lijepo promišlja, no obično nedostaje plastičnost i konkretnost, a ovo je primjer koji vrlo plastično ilustrira kako funkcioniraju novi trendovi u toj sinergiji, rekao je Šustar posebno pohvalivši sudjelovanje mladih ljudi, jer to je način kako mladima pružiti primjer "uspješnih priča"."Još uvijek živimo u tranzicijskom vremenu i nismo još jasno definirali koja je uloga državnih tijela u tome, a to je, po meni, uloga dobrog suca u nekoj nogometnoj utakmici – onoga tko vodi utakmicu i tu je da uklanja prepreke", kazao je ministar.

Projekt vrijedan 7,5 milijuna kuna

Rezultate projekta ukupno vrijednog 7,5 milijuna kuna, od čega je nešto više od 6 milijuna sufinancirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak je pokriven iz državnog proračuna, predstavio je njegov voditelj Predrag Novak, pročelnik Kemijskog odsjeka PMF-a, koji je nositelj projekta. Opći je cilj projekta, započetog u listopadu 2014., pridonijeti razvoju farmaceutske industrije kroz povećanje ljudskih i tehnoloških znanstveno-istraživačkih kapaciteta, kazao je Novak. U 16 mjeseci uvedene su inovativne metode u proces proizvodnje lijekova, i to kroz nabavku suvremenog uređaja za nuklearnu magnetsku rezonancu (NMR spektometar visoke rezolucije), kakav dosad nije imalo niti jedno učilište u Hrvatskoj, a ne postoji nigdje u regiji - najbliži je u Beču. Riješen je ključni problem nedovoljne razvijenosti tehničkih kapaciteta PMF-a i osnažen transfer znanja između znanstvenog i poslovnog sektora, dok je unapređenjem procesa proizvodnje lijekova "Met4Pharm" značajno doprinio razvoju čitave hrvatske farmaceutske industrije, kaže Novak.

Regionalni centar će umrežiti institucije iz Zagreba, Ljubljane i Graza

Jedan od ciljeva bilo je osnivanje regionalnog centra za NMR, koji će umrežiti institucije iz Zagreba, Ljubljane i Graza, te pojačati njihovu konkurentnost i kapacitete. Taj segment trenutno je u fazi pravnih pitanja, a Novak se nada da će biti realiziran još tijekom ove godine. Nabavljene tehnologije ostaju u vlasništvu PMF-a, pa će tako brojni studenti imati priliku raditi s najsofisticiranijim tehnologijama. Koordinator projekta u Plivi Ernest Meštrović istaknuo je kao primarni razlog uključivanja Plive želju da se vidi gdje su dosezi tehnologije, jer uspjeh i napredak farmaceutske industrije ovise ponajprije o napretku visoke tehologije. "Trebamo biti najbolji, pobjeđivati u svjetskoj utakmici, a to sami ne možemo", kazao je Meštrović. Farmaceutsku industriju prije svega zanimaju kvalitetni ljudi, a njih je najteže dobiti, pa su za Plivu najvažniji dio čitavoga projekta bili edukacija i transfer znanja. 

U sklopu projekta u Plivinu odjelu za istraživanje i razvoj, odnosno kontroli kvalitete, zaposleno je troje mladih stručnjaka, koji su kroz "Met4Pharm" prošli dodatnu edukaciju, a u izradi su i tri doktorske dizertacije. Predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan naglasio je da kompanija već godinama uspješno surađuje s akademskom zajednicom i fakultetima na brojnim konkretnim projektima, te najavio nastavak ulaganja u znanost jer Pliva želi omogućiti mladim znanstvenicima i stručnjacima da grade međunarodnu karijeru iz Hrvatske.