Dnevne novosti

APIS odbacio optužbe o krađi na izborima

26.01.2016 07:40 ZAGREB, 25. siječnja 2016. (Hina), Tvrtka APIS IT u ponedjeljak je odbacila optužbe predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka da je HDZ uz pomoć APIS-a na parlamentarnim izborima pokraden za pet-šest mandata.

"Izjave i optužbe o mogućim manipulacijama izbornih rezultata mogu samo značiti nepoznavanje izbornog procesa", priopćeno je iz APIS-a koji je opovrgnuo Karamarkove tvrdnje da je ta tvrtka imala potpuni nadzor nad prebrojavanjem glasova na parlamentarnim izborima. APIS se ne bavi brojanjem glasova niti sastavljanjem zapisnika o radu biračkih odbora, nego je zadužen za tehničku realizaciju provedbe izbora, ističu u APIS-u dodajući kako se ostale informacije mogu zatražiti od nadležnog tijela - Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

U priopćenju stoji kako se u svakom biračkom odboru nalaze predstavnici stranaka i svatko od njih ima pravo na kopiju zapisnika, koji su lako usporedivi s izbornim rezultatima i koji su još uvijek dostupni na internetu. Aplikativno rješenje APIS-a omogućava prijepis podataka sa zapisnika i to od dvije različite osobe, a izborna povjerenstva kontroliraju upis prije i poslije unosa, ističe APIS. Također je odbacio Karamarkove optužbe da je APIS u državno vlasništvo dospio u vrijeme vladavine SDP-a, te istaknuo da je APIS IT trgovačko društvo s 51 posto u vlasništvu Hrvatske i 49 posto u vlasništvu Grada Zagreba, a od osnutka 2005. godine nisu promijenjeni vlasnički udjeli.

DIP je u ponedjeljak priopćio da izjava o postojanju indicija o krađi zastupničkih mandata upućuje na sumnju u pravilnost izbornih rezultata, radi čega će DIP podnijeti Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog mogućeg počinjenja kaznenog djela izborne prijevare.