Dnevne novosti

Cerar: Odmah nakon Austrije uvest ćemo iste mjere na granici s Hrvatskom

20.01.2016 07:15 LJUBLJANA, 20. siječnja 2016. (Hina), Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u utorak da nije obaviješten o mjerama koje će Austrija ovog tjedna poduzeti na svojoj granici sa Slovenijom radi obuzdavanja priljeva izbjeglica i migranata, ali prati situaciju pa će odmah nakon toga Slovenija iste mjere uvesti na svojoj granici s Hrvatskom.

"Ako Austrija donese mjere za smanjenje izbjegličkog priljeva, Slovenija će morati odmah adekvatno reagirati, a o smanjenju priljeva migranata obavijestit ćemo i Hrvatsku", kazao je Cerar u utorak navečer u razgovoru za Slovensku televiziju. Cerar ne očekuje da će Austrija mjere veće kontrole migrantskog priljeva uvesti već u srijedu, kad se o tome odlučuje na sastanku austrijske vlade i pokrajinskiih vlasti, nego idućih dana, vjerojatno krajem tjedna.

"Mi smo u kontaktima s Austrijom i nadam se da će nas o svojim mjerama pravodobno obavijestiti", rekao je slovenski premijer ponavljajući kako je za regulaciju izbjegličkog vala potrebna veća regionalna i susjedska suradnja. Treba ojačati kontrolu vanjskih granica Europske unije i makedonsko-grčke granice, jer čekanje na cjelovito rješenje ugrožava Schengenski prostor u kojem se sve više članica odlučuje za jednostrane mjere i veći nadzor unutarnjih granica, kaže Cerar.